Άγιος Φανούριος ο Μεγαλομάρτυρας: Βίος, γιορτή & φανουρόπιτα

Άγιος Φανούριος ο Μεγαλομάρτυρας: Βίος, γιορτή & φανουρόπιτα

Άγιος Φανούριος ο Μεγαλομάρτυρας: Βίος, γιορτή & φανουρόπιτα

Όλοι μας έχουμε για τον Άγιο Φανούριο. Ποιος είναι αυτός που δεν έχει κάνει έστω και μία φορά στη ζωή του ή δεν έχει φάει κάποιο κομμάτι πίτας που ετοίμασε κάποιος φίλος ή συγγενής; Για μας, ο Φανούριος είναι κάτι σαν μάντης ο οποίος έχει το χάρισμα να βρίσκει χαμένα αντικείμενα αλλά και ανθρώπους και γι’ αυτό επικαλείται συχνά σχεδόν από όλους τους Χριστιανούς. Ας δούμε λοιπόν μερικά ενδιαφέροντα πράγματα γι’ αυτόν τον τόσο αγαπητό Άγιο.

Η ζωή και η μητέρα του Αγίου Φανουρίου

Για τη ζωή του Αγίου Φανουρίου δεν ξέρουμε πολλά. Όσα γνωρίζουμε, τα ξέρουμε από την εικόνα του που ανακαλύφθηκε με θαυματουργό τρόπο στη πόλη της Ρόδου στις 27 Αυγούστου στο δεύτερο μισό του 14ου Αιώνα. Στην εικόνα απεικονίζεται ο Άγιος Φανούριος να κρατά έναν σταυρό με λαμπάδα, πλαισιωμένος από δώδεκα σκηνές του μαρτυρίου του. Με βάση τα ρούχα του μπορούμε να πούμε ότι ήταν Ρωμαίος στρατιωτικός.

Στις εικόνες του μαρτυρίου του ο Φανούριος φαίνεται μπροστά στου δικαστές του με βλέμμα πράο και αγέρωχο καθώς υποβάλλεται σε φοβερά βασανιστήρια όπως μαστίγωμα, ξυλοδαρμό, κάψιμο της σάρκας του με δάδες, σύνθλιψη των οστών του με μηχανήματα βασανιστηρίων και ρίξιμο του στην αρένα με άγρια θηρία. Ο Άγιος Φανούριος φαίνεται πως υπέμεινε τα βασανιστήρια του και μάλιστα έβγαινε ανέγγιχτος από αυτά. Ακόμη και τα άγρια θηρία φαίνεται πως εξημερώθηκαν από την γαλήνη και την πραότητα του και φυσικά από την προστασία που απολάμβανε από τον Θεό. Στο τέλος ο Φανούριος θανατώνεται σε ένα μεγάλο καμίνι.

Υπάρχει και μία παράδοση που αφορά τη μητέρα του Αγίου, η οποία ήταν μία σκληρή και πολύ εγωίστρια γυναίκα. Η μόνη καλή της πράξη σε όλη της τη ζωή ήταν να δώσει μία φλούδα από κρεμμύδι σε μία ζητιάνα και ακόμη και αυτό το έκανε μετά από πολλές πιέσεις από τον Φανούριο. Εννοείται ότι όταν πέθανε πήγε στην κόλαση αλλά ο Άγιος Φανούριος που ήδη ήταν στον παράδεισο την αγαπούσε ακόμη και δεν άντεχε να την βλέπει να υποφέρει, οπότε και ζήτησε από τον Θεό να τη σώσει. Αυτός του επέτρεψε να τη σώσει και μάλιστα έστειλε μαζί για βοήθεια και τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Χρησιμοποιώντας την κρεμμυδόφλουδα που είχε δώσει στη ζητιάνα, ο Φανούριος και ο Μιχαήλ κατόρθωσαν να βγάλουν την μητέρα του δεύτερου από τη Κόλαση, όπως στη διαδικασία της διάσωσης γαντζώθηκαν πάνω της τρεις άλλες γυναίκες. Η μητέρα τότε για να διασφαλίσει τη δική της διάσωση τις κλώτσησε πίσω στη κόλαση και ο Μιχαήλ βλέποντας αυτό είπε στον Φανούριο ότι πλέον δεν μπορεί να γίνει κάτι για την σωτηρία της και την άφησε να πέσει πίσω στο μαρτύριο της. Από τότε λένε πως όταν πηγαίνουμε φανουρόπιτα στην εκκλησία είναι καλό να λέμε και μια ευχή για συγχώρεση της ψυχής της μάνας του Αγίου Φανουρίου.

Άγιος Φανούριος: Τι προστατεύει;

Ο Άγιος Φανούριος βοηθά στην ανεύρεση χαμένων πραγμάτων και προσώπων και ως εκ τούτου θεωρείται ότι προστατεύει τους αγνοούμενους ενώ συνδέεται πολύ και με τις πνευματικές αναζητήσεις.

Τα Θαύματα του Αγίου Φανουρίου

Τα θαύματα του Αγίου Φανουρίου είναι μικρά σε κλίμακα, αλλά είναι καθημερινά αφού μετά από την επίκληση στον Άγιο πολλοί βρίσκουν αντικείμενα που είχαν χαμένα και τα οποία με έναν «μαγικό» τρόπο εμφανίζονται σε μέρη στα οποία τα είχαν ήδη ψάξει. Επιπλέον, έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να βρουν χαμένους φίλους και συγγενείς του. Το μεγαλύτερο θαύμα του είναι σίγουρα η φανέρωση της εικόνας του, η οποία αποκαλύφθηκε τέλεια διατηρημένη, κρυμμένη στα τείχη της Ρόδου.

Προσευχή στον Άγιο Φανούριο για τύχη

Η παρακάτω προσευχή καλό είναι να συνοδεύεται και από προσφορά χειροποίητης φανουρόπιτας:

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος,

ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα

πλουσιοπάροχος χορηγός,

ο δοτήρ των αγαθών,

ο δέ Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας,

η ελπίς των απηλπισμένων,

η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών.

Ευλόγησον τα δώρα ταύτα

και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας,

εις δόξαν σήν και τιμήν

του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου.

Παράσχου δέ, αγαθέ,

τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους,

πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου.

Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου,

δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν.

Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν

τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον,

οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου,

ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει

υμνώσι καί δοξάσωσι

το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου,

πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου,

του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου,

του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων.

Αμήν.

Ο Άγιος Φανούριος φανερώνει

Από τον Άγιο Φανούριο μπορεί να ζητήσει κανείς να του φανερώσει από χαμένα αντικείμενα, ανθρώπους και ζώα μέχρι πνευματικά αγαθά όπως η γαλήνη και η ευτυχία. Μπορεί ακόμη να του ζητηθεί να φανερώσει κάποιο παιδί σε άτεκνο ζευγάρι ή κάποια θεραπεία ή λύση σε κάποιο πρόβλημα. Εννοείται ότι καλό είναι οι αιτήσεις μας στον Άγιο να μην είναι υλικής φύσης και προς άμεσο όφελος μας.

Στο κατάστημά μας θα βρείτε εικόνες Αγίων σε ξύλο του Αγίου Φανουρίου και σε οικονομικές χρυσοτυπίες. Στην ίδια κατηγορία θα βρείτε ποικιλία σε εικόνες του νεομάρτυρα Αγίου Εφραίμ και του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

 

Δείτε όλες τις εικόνες του Αγίου Φανουρίου, στο κατάστημά μας

Κοινοποιήστε το άρθρο


Καλέστε μας τώρα