Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος: Η ζωή, ο θάνατος & τα θαύματα

Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος: Η ζωή, ο θάνατος & τα θαύματα

Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος: Η ζωή, ο θάνατος & τα θαύματα

Ο Άγιος Γεώργιος είναι ένας από τους πιο διάσημους Αγίους όλης της Χριστιανοσύνης. Το όνομα του δίδεται σε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο – είτε άνδρες είτε γυναίκες – σε όλο τον κόσμο ενώ είναι και ο προστάτης του Πεζικού μας αλλά θεωρείται και ο προστάτης Άγιος της Αγγλίας. Η εικόνα του στη οποία σκοτώνει έφιππος έναν δράκο είναι μία από τις πιο διάσημες της Χριστιανικής πίστης. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να ξέρουμε για τον τόσο αγαπητό αυτόν Άγιο.

Ο βίος του Αγίου Γεωργίου

Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε στην Καππαδοκία την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ο πατέρας του ήταν Χριστιανός και μάλιστα μαρτύρησε για τη πίστη του. Ο Γεώργιος ασπάστηκε και αυτός τον Χριστιανισμό όπως και πολλοί άλλοι υπήκοοι της Ρώμης τότε. Ο Γεώργιος όταν μεγάλωσε κατατάγηκε στον στρατό της Ρώμης και χάρη στην ικανότητα του στη μάχη αλλά και την ανδρεία του, ανέβηκε γρήγορα σε βαθμούς και αξιώματα.

Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία έδειχνε μία σχετική ανοχή προς τους Χριστιανούς, μέχρι που ανέβηκε στο θρόνο ο Διοκλητιανός, ο οποίος ήθελε να εξολοθρεύσει τη Χριστιανοσύνη. Ο Άγιος Γεώργιος παραβρέθηκε σε μία συνάντηση ανώτατων στρατιωτικών αξιωματικών υπό τον ίδιο τον Αυτοκράτορα όπου και τους ζητήθηκε να σκοτώσουν όλους τους Χριστιανούς. Ο Γεώργιος φυσικά αρνήθηκε και ομολόγησε τη πίστη του μπροστά στον Διοκλητιανό.

Ο Διοκλητιανός φυσικά εξοργίστηκε από αυτό και διέταξε αμέσως να υποβάλλουν τον Γεώργιο σε φρικτά βασανιστήρια για να αλλαξοπιστήσει.. Πρώτα του έσκισαν τις σάρκες με έναν ειδικό τροχό, μετά τον έριξαν σε ασβέστη με νερό για τρεις μέρες και στη συνέχεια τον ανάγκασαν να περπατήσει με πυρακτωμένα παπούτσια. Ο Γεώργιος όχι μόνο υπέμεινε τα βασανιστήρια, αλλά η προσευχή του τον προστάτευε με αποτέλεσμα οι πληγές του να θεραπεύονται στιγμιαία.

Η στάση του Γεώργιου αλλά και η συνεχόμενη θαυματουργή ανάρρωσή του, έκαναν πολλούς Ρωμαίους να ασπαστούν τον Χριστιανισμό και να βρουν τραγικό τέλος, ανάμεσα τους ήταν και η ίδια η σύζυγος του Διοκλητιανού, η Αγία Αλεξάνδρα. Εν τέλει ο Διοκλητιανός διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, κάτι που ο Γεώργιος αποδέχτηκε με χαμόγελο ξέροντας ότι έτσι θα πάει για πάντα στο βασίλειο των ουρανών.

Τι συμβολίζει η εικόνα του Αγίου Γεωργίου (Άγιος Γεώργιος & Δράκος)

Σίγουρα όλοι μας έχουμε δει την εικόνα του Αγίου Γεωργίου του Δρακοκτόνου. Η ιστορία πίσω από αυτή την απεικόνιση του Αγίου έχει ως εξής: σύμφωνα με την παράδοση, σε ένα χωριό υπήρχε ένας φοβερός δράκος που φυλούσε τη μοναδική πηγή νερού της περιοχής. Για να μπορέσουν λοιπόν οι κάτοικοι να έχουν πρόσβαση στο νερό, έπρεπε να θυσιάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα έναν νέο ή μία νέα δίνοντας τους στον δράκο για τροφή. Μια μέρα λοιπόν ήρθε η σειρά μιας όμορφης Βασιλοπούλας. Ο Γεώργιος περνώντας από το χωριό σαν στρατιώτης είδε την όμορφη κοπέλα να κλαίει και τη ρώτησε τη συμβαίνει και αυτή του εξήγησε. Τότε της είπε να μην ανησυχεί γιατί με τη βοήθεια και τη Δύναμη του Θεού θα τη σώσει και θα απαλλάξει το χωριό από τον δράκο. Όταν λοιπόν ήρθε ο Δράκος, ο Γεώργιος τον σκότωσε τρυπόντας τον με το δόρυ του μετά από μια μεγάλη και δύσκολη μάχη, κάτι που ούτε καν ο βασιλιάς της περιοχής δεν μπόρεσε να κάνει. Αμέσως, τόσο η Βασιλοπούλα όσο και οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό.

Η παραπάνω εικόνα και ιστορία είναι καθαρά συμβολική. Ο δράκος δεν είναι κάτι άλλο από την ειδωλολατρία και τους Δαίμονες που συχνά απαιτούσαν ανθρωποθυσίες σαν την όμορφη πριγκίπισσα της ιστορίας. Ο Χριστιανισμός όμως, ο οποίος συμβολίζεται εδώ από τον Άγιο Γεώργιο, βάζει τέλος σε αυτές τις πρακτικές.

Άγιος Γεώργιος – Θαύματα

Τα θαύματα του Αγίου Γεωργίου συνδέονται με τους στρατιώτες και γενικά τις διασώσεις από δύσκολες καταστάσεις γι’ αυτό και από τα χρόνια των σταυροφοριών θεωρείται ο προστάτης των Ιπποτών και μετέπειτα του στρατού. Άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι μετά από προσευχή στον Άγιο είδαν τον ίδιο να τους βοηθά και να τους προστατεύει στη μάχη ενώ αιχμάλωτοι έχουν αναφέρει ότι ο Άγιος τους έσωσε κυριολεκτικά.

Απολυτίκιο Αγίου Γεωργίου

Ὡς τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής,

καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής,

ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος,

Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε,

πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ,

σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι από τους πιο “δημοφιλής” Αγίους της θρησκείας μας κι αποτελούν από τις πρώτες επιλογές σε εικόνες Αγίων για δώρο, έτσι στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε εικόνες του Αγίου σε μεγάλη ποικιλία. Ο Άγιος Φανούριος και ο Άγιος Παΐσιος αποτελούν επίσης δυο από του δημοφιλέστερους Αγίους για τους οποίους μπορείτε να βρείτε ποικιλία εικόνων στο site μας.

 

Δείτε όλες τις εικόνες του Αγίου Γεωργίου, στο κατάστημά μας

Κοινοποιήστε το άρθρο


Καλέστε μας τώρα