Τι ακριβώς είναι το δόγμα της ορθόδοξης πίστης

Τι ακριβώς είναι το δόγμα της ορθόδοξης πίστης

Τι ακριβώς είναι το δόγμα της ορθόδοξης πίστης

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι βαπτισμένοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και όλοι σχεδόν έχουμε μία ιερή εικόνα του Χριστού στο σπίτι μας, πόσα όμως ξέρουμε πραγματικά για την Ορθοδοξία; Τι είναι εν τέλει η Ορθοδοξία, ποιο είναι το δόγμα της; Αυτή είναι μία ερώτηση η οποία μπορεί να απαντηθεί είναι πολύ πολύπλοκα είτε πολύ απλά. Εννοείται ότι  γύρω από το θέμα του δόγματος έχουν γραφεί και γράφονται εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες βιβλία, αυτά όμως αφορούν κυρίως τους Θεολόγους και τους Θρησκειολόγους. Ένας απλός πιστός το μόνο που χρειάζεται να ξέρει για το δόγμα, είναι το περίφημο «Σύμβολο της Πίστεως», το οποίο το γνωρίζουμε και με την πιο απλή του ονομασία: Το «Πιστεύω».

Το Σύμβολο της Πίστεως το διδασκόμαστε στο σχολείο και πρέπει να το απαγγείλουμε αν πρόκειται να βαφτίσουμε κάποιο παιδάκι. Ας δοκιμάσουμε και μία σύντομη ερμηνεία του για να καταλάβουμε καλύτερα το δόγμα της Ορθοδοξίας μας.

1. Ο ορθόδοξος Χριστιανός πιστεύει σε έναν Θεό, Πατέρα, ο οποίος είναι Άρχοντας των πάντων αφού τα δημιούργησε από το μηδέν. Η εξουσία και η δύναμη του Θεού υπάρχει σε όλα τα πράγματα και όντα, είτε αυτά βρίσκονται στον ουρανό είτε στη γη και ακόμη και αν είναι αόρατα σε μας. Θα λέγαμε λοιπόν ότι έχει δημιουργήσει τόσο τον υλικό όσο και τον πνευματικό κόσμο.

2. Ο Ορθόδοξος πιστεύει επίσης και σ’ έναν Κύριο, τον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, τον μονογενή γιο του Θεού ο οποίος γεννήθηκε απ’ Αυτόν προαιωνίως. Ο Χριστός είναι αληθινό φως και είναι αληθινός Θεός, επειδή γεννήθηκε από τον αληθινό Θεό και δεν δημιουργήθηκε από Αυτόν. Σε αντίθεση με πολλές αιρέσεις, η Ορθοδοξία κηρύττει ότι ο Χριστός δεν είναι δημιούργημα του Θεού αλλά έχει την ίδια θεία ουσία με Αυτόν.

3. Ο Υιός του Θεού, κατέβηκε από τον Ουρανό για να μας σώσει από τι αμαρτίες μας. Ο Χριστός απέκτησε σάρκα και οστά από την Παρθένο Μαρία με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος. Ο Χριστός δεν διέφερε σε τίποτα κατά την παρουσία του στη γη από τους ανθρώπους πέρα από το γεγονός ότι ήταν αναμάρτητος.

4. Ο Χριστός σταυρώθηκε, θανατώθηκε και τάφηκε για μας επί των ημερών του Ποντίου Πιλάτου στην Ιουδαία.

5. Πιστεύουμε ότι όπως λένε και οι Γραφές, ο Χριστός αναστήθηκε μετά από τρεις μέρες.

6. Μετά την Ανάσταση του ο Χριστός αναλήφθηκε στο Βασίλειο του Πατέρα του στον Ουρανό και πήρε τη θέση του στα δεξιά του.

7. Πιστεύουμε ότι ο Χριστός θα επιστρέψει για να κρίνει τόσο τους ζωντανούς όσο και τους νεκρούς και ότι η Βασιλεία του δεν έχει και δεν θα έχει τέλος.

8. Ο Ορθόδοξος Χριστιανός φυσικά πιστεύει και στο Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, το οποίο κι έχει κυριότητα και εξουσία, δίνει ζωή σε όλη την πλάση και εκπορεύεται από τον Πατέρα. Το Άγιο Πνεύμα έχει την ίδια ουσία με τον Πατέρα και τον Χριστό και πρέπει να προσκυνείται και να δοξάζεται ισότιμα μαζί Τους. Το Άγιο Πνεύμα ήταν αυτό που καθοδήγησε τους Προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, οι οποίοι και προέβλεψαν και περιέγραψαν τον ερχομό του Υιού του Θεού στη Γη και την Σωτηρία των Ανθρώπων.

9. Οι Ορθόδοξοι πιστεύουν και στην Εκκλησία η οποία είναι μία και μοναδική κι επικεφαλής της είναι ο ίδιος ο Χριστός. Η Εκκλησία είναι αγία και δεν την αγγίζει καμία αμαρτία. Είναι καθολική, επειδή κατέχει όλη την αλήθεια και είναι ανοιχτή σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής και φύλου. Είναι αποστολική, επειδή συνεχίζει το έργο των Αποστόλων.

10. Ομολογώ ένα βάπτισμα στο όνομα της Αγίας Τριάδος με το οποίο απαλλασσόμαστε από το προπατορικό αμάρτημα που μας βαραίνει όλους και γεννιόμαστε ξανά, σε πνευματικό επίπεδο, σαν Χριστιανοί.

11. Οι Ορθόδοξοι πιστεύουν και αναμένουν ότι όλοι οι νεκροί θα αναστηθούν, έτσι ώστε όλα τα σώματα να ενωθούν ξανά με την αθάνατη ψυχή τους. Η Ανάσταση θα γίνει όταν θα επιστρέψει ο Χριστός στη γη, δηλαδή με την Δευτέρα Παρουσία του.

12. Ο Ορθόδοξος πιστεύει ότι μετά την Κρίση που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα Παρουσία, θα ζήσει για όλη την αιωνιότητα στο Βασίλειο του Ουρανού μαζί με τους Αγίους.

Κοινοποιήστε το άρθρο


Καλέστε μας τώρα