12 Απόστολοι (Δώδεκα Απόστολοι): Τι Δουλειά – Επαγγέλματα Έκαναν οι 12 Απόστολοι;

12 Απόστολοι (Δώδεκα Απόστολοι): Τι Δουλειά – Επαγγέλματα Έκαναν οι 12 Απόστολοι;

Ποιοι Είναι οι Δώδεκα Απόστολοι; Τα Επαγγέλματα των Μαθητών του Χριστού

Οι απόστολοι ήταν απεσταλμένοι του Θεού, οι πρεσβευτές του. Ο όρος απόστολος δηλώνει κάθε απεσταλμένο που έρχεται για να εκπληρώσει μια συγκεκριμένη αποστολή και στην περίπτωση των 12 αποστόλων ήταν οι εκλεκτοί του Θεού που λειτουργούσαν ώς αγγελιοφόροι, οι εκπρόσωποι του στον κόσμο για να διαδόσουν το κήρυγμα του και να καλέσουν κοντά στον Θεό όλους τους ανθρώπους, χριστιανούς και μη.

Οι 12 μαθητές του Ιησού ονομάστηκαν απόστολοι και μαθαίνουμε γι’ αυτούς μέσα από την Καινή Διαθήκη.

Οι 12 Απόστολοι

Ο πρώτος και κορυφαίος όλων των Αποστόλων είναι ο Πέτρος, που πριν γίνει απόστολος ονομαζόταν Σίμων. Ο Πέτρος ήταν ένας έγγαμος ψαράς πολύ χαμηλής μόρφωσης, γιος του Ίωνα. Ωστόσο, η πίστη του αποτέλεσε πέτρα πάνω στην οποία αποφάσισε να οικοδομήσει ο Χριστός την Εκκλησία του και για αυτό του δόθηκε και το αντίστοιχο όνομα. Ο Απόστολος Πέτρος κήρυξε το Ευαγγέλιο πρώτα στην Ιουδαία και στην Αντιόχεια, μετά στην Μ.Ασία και έπειτα κατέληξε στη Ρώμη. Νίκησε με θαυμαστό τρόπο τον  μάγο Σίμωνα και σε ηλικία περίπου 66-69 χρονών σταυρώθηκε κατακέφαλα από τον αυτοκράτορα Νέρωνα και έτσι έλαβε το άφθαρτο στεφάνι του μαρτυρίου, αφού πρώτα άφησε πίσω του καθολικές επιστολές στην Εκκλησία του ενός και μοναδικού Θεού.

Ο δεύτερος απόστολος είναι ο Ανδρέας, ο πρωτόκλητος αδερφός του Πέτρου. Αρχικά μαθητής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, τον εγκατέλειψε για να ακολουθήσει τον Ιησού. Ο Ανδρέας θεωρείται ο ιδρυτής της Εκκλησίας της Κων/πόλεως. Κήρυξε το ευαγγέλιο στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, της Βιθυνίας και του Βυζαντίου. Αργότερα ερχόμενος στην Αχαΐα, έκανε πολλά θαύματα και θεράπευσε πολλούς ασθενείς. Η Μαξιμίλιαν, σύζυγος του ανθύπατου Αιγεάτου πίστεψε στον Χριστό αφότου θεραπεύτηκε από τον Απόστολο Ανδρέα, γεγονός που προκάλεσε τον μαρτυρικό σταυρικό του θάνατο από τον ανθύπατο.

Ο Απόστολος Ιάκωβος, ο γιος του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης και αδερφός του Ευαγγελιστή Ιωάννη, είναι ο τρίτος κατά σειρά Απόστολος. Με καταγωγή από την Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, ασχολούνταν με την αλιεία μαζί με τον αδελφό του Ιωάννη και τον πατέρα τους. Συνεργάτης τους ήταν ο Απόστολος Πέτρος, παρόλα αυτά όταν όλοι άκουσαν το κήρυγμα του Ιησού εγκατέλειψαν τα πάντα για να αφοσιωθούν στο Αποστολικό τους έργο. Ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης ήταν από τους μαθητές που επέδειξαν τεράστιο χριστιανικό ζήλο και γι’ αυτό έγιναν μάρτυρες μεγάλων γεγονότων που δεν τα έχουν βιώσει οι άλλοι Απόστολοι.

Τέταρτος Απόστολος είναι ο Ιωάννης Ο Ευαγγελιστής και Θεολόγος, αδελφός του Ιάκωβου. Έγραψε το τέταρτο ευαγγέλιο και το βιβλίο της Αποκάλυψης καθώς και τρεις καθολικές επιστολές. Ονομάστηκε Θεολόγος εξαιτίας των υψηλών θεολογικών νοημάτων που συνέγραψε και πιο συγκεκριμένα εξαιτίας της θαυμαστής χριστολογίας που ανέπτυξε.

Ο Απόστολος Φίλιππος από την Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας είναι ο πέμπτος Απόστολος. Μαζί με τον Βαρθολομαίο και την Μαριάμνη κήρυξαν το ευαγγέλιο στην Μ.Ασία. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο στην Φρυγίας και λόγω σεισμού που ακολούθησε τον θάνατο του, όλοι οι συνοδοί του που ήταν αιχμάλωτοι αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω του συμβάντος.

Ο Βαρθολομαίος ή Ναθαναήλ είναι ο έκτος Απόστολος. Θεωρείται ο ένας από τους δυο θεμελιωτές της Αρμενικής Εκκλησίας. Κατόπιν διαταγών του βασιλιά Αστυάγη, θανατώθηκε με σταυρικό θάνατο.

Ψαράς και ιουδαίος στην καταγωγή, ο Θωμάς είναι ο έβδομος Απόστολος. Εγκατέλειψε τη ζωή του για να ακολουθήσει τον Χριστό. Ωστόσο, ενώ ήταν από τους πιο ένθερμους μαθητές του, αμφισβήτησε την ανάσταση του Ιησού δείχνοντας ολιγοπιστία, για τον λόγο αυτό έμεινε γνωστός ως ο “άπιστος Θωμάς”. Έκανε σπουδαία ιεραποστολικό έργο στα βάθη της Ινδίας, ώσπου θανατώθηκε από τον βασιλιά Μίσδιο, αφότου πρώτα βάφτισε χριστιανούς τη γυναίκα και τα παιδιά του βασιλιά.

Ο Ματθαίος ο Τελώνης, καταγόταν από την Γαλιλαία και εργαζόταν σαν φοροεισπράκτορας. Ο Ιησούς είδε την εσωτερική του ψυχή και του ζήτησε να Τον ακολουθήσει. Αμέσως ο Ματθαίος άφησε την εργασία του και στάθηκε δίπλα Του, στο έργο Του. Κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Πάρθους και Μήδους, ίδρυσε Εκκλησία και έκανε αναρίθμητα θαύματα  με τη χάρη του Θεού.

Ένατος Απόστολος είναι ο Ιάκωβος ο υιός του Ματθαίου. Κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Γάζα, την Ελευθερούπολη και τις γειτονικές περιοχές και βρήκε μαρτυρικό θάνατο στην Αίγυπτο.

Ο Σίμων ο Κανανίτης, ο Ζηλωτής μνημονεύεται ως ο  δέκατος Απόστολος. Καταγόταν από την Κανά της Γαλιλαίας  και  σύμφωνα με τις παραδόσεις κήρυξε στην Ασία, την Αφρική ακόμα και στην Βρετανία μέχρις ότου μαρτύρησε με σταυρικό θάνατο στην Ιερουσαλήμ ή στην Βρετανία σύμφωνα με άλλες πηγές.

10ος στη σειρά μαθητής είναι ο Ιούδας Ιακώβου που συχνά αναφέρεται ως Θαδδαίος ή Λεββαίος και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγίους της Αρμενίας. Κήρυξε στην Αρμενία έχοντας μαζί του την Ιερή Λόγχη. Διέδωσε το ευαγγέλιο στην Ιουδαία, τη Σαμάρεια, τη Γαλιλαία και ύστερα στη Συρία και την Μεσοποταμία. Μαρτύρησε νοτιοανατολικά του όρους Αραράτ, και για τον λόγο αυτό η Αρμένικη εκκλησία θεωρείται αποστολική αφού είναι θεμελιωμένη στο αίμα του Αποστόλου.

Τελευταίος Απόστολος είναι ο Ματθίας, που πήρε τη θέση του προδότη Ιούδα του Ισκαριώτη, μετά την Ανάληψη του Χριστού. Ο Ματθίας κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Αφρική όπου και βρήκε μαρτυρικό θάνατο.

Κοινοποιήστε το άρθρο


Καλέστε μας τώρα