Επίσκεψη στο Άγιο Όρος – Πως Πάω στο Άγιο Όρος

Επίσκεψη στο Άγιο Όρος – Πως Πάω στο Άγιο Όρος

Πως Μπορώ να Πάω στο Άγιο Όρος;

Επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 2310 252575

Επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 2310 252575

Το Άγιον Όρος είναι μια αυτόνομη μοναστική πολιτεία, παγκοσμίως μοναδική και αποτελεί το κέντρο του Ορθόδοξου μοναχισμού. Παράλληλα όμως αποτελεί και έναν τόπο όπου όποιος έχει τη δυνατότητα οφείλει να επισκεφτεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Ο επισκέπτης του Αγίου Όρους μόλις πατήσει το πόδι του στην αθωνική χερσόνησο είναι έτοιμος να συναντήσει έναν μοναδικό συνδυασμό ομορφιάς και πνευματικότητας. Έρχεται σε επαφή με έναν ευλογημένο τόπο που κατακλύζεται από φυσικές ομορφιές, μοναδικές αρχιτεκτονικές κατασκευές και διακατέχεται από τις αρετές της πνευματικής ζωής. Παρθένα τοπία, Ιερές Μονές εκπληκτικής αρχιτεκτονικής, σκήτες, κελιά, καλύβες και ενάρετοι μοναχοί θα συνοδεύσουν τον προσκυνητή κατά την παραμονή του στην χερσόνησο του Άθω. Το Άγιον Όρος είναι ένα από τα σημαντικότερα μέρη τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο ολόκληρο, λόγω της εξαιρετικά σημαντικής θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτισμικής του αξίας. Αποτελεί ένα καταφύγιο, ένα θησαυροφυλάκιο της σπουδαίας ελληνικής και ορθόδοξης κληρονομιάς.

Ποιος Μπορεί να Επισκεφθεί το Άγιον Όρος 

Όπως γνωρίζουμε όλοι, η είσοδος των γυναικών απαγορεύεται στο Άγιον Όρος. Ο κανόνας αυτός προκύπτει από την παλαιά βυζαντινή τάξη και έχει καθαρά πνευματική βάση. Ο περιορισμός αυτός υπάρχει για να διαφυλάξει την παρθενία των μοναχών και την πλήρη αφιέρωση τους στο πνευματικό τους έργο. Το “άβατον” αυτό ισχύει από την αρχή της σύστασης της αθωνικής πολιτείας. Το Τυπικό της μοναστικής πολιτείας επιτρέπει λοιπόν την είσοδο μόνο στους άντρες, και αυτό κατόπιν μιας διαδικασίας που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Γραφείο Προσκυνητών Θεσσαλονίκη – Βήμα 1ο 

Καθώς υπάρχει περιορισμός μόνο 120 επισκεπτών ανά ημέρα, οι άντρες επισκέπτες πρέπει αρκετές ημέρες πριν από την επίσκεψη τους να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Προσκυνητών του Αγίου Όρους στη Θεσσαλονίκη, Εγνατίας 109, ώστε να κλείσουν θέση και να τους δοθεί ένας κωδικός για το Διαμονητήριο. Το γραφείο αυτό λειτουργεί καθημερινά από τις 8:30 π.μ – 14:00 μ.μ και το Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 12 και μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 2310 252575. Πρέπει να γνωρίζετε πως καλό είναι να κλείσετε έγκαιρα την άδεια εισόδου, ακόμα και ένα με δυο μήνες νωρίτερα, λόγω του πολύ περιορισμένου αριθμού προσκυνητών που δέχεται το Άγιον Όρος. Επιπλέον, το διαμονητήριο εκδίδεται για 4 ημέρες το πολύ, ωστόσο μπορείτε να ζητήσετε παράταση από την μονή που θα σας φιλοξενήσει, και το ποσό που καταβάλλεται για την έκδοση του ανέρχεται στα 25€ για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους, 30€ για τους Αλλόθρησκους, 10€  για ειδικές ομάδες και δωρεάν για τους πολύτεκνους.

Γραφείο Προσκυνητών Ουρανούπολη – Βήμα 2ο 

Για να εκδώσετε  το διαμονητήριο σας πρέπει να προσκομίσετε τα ακριβή στοιχεία της αστυνομικής σας ταυτότητας και να δηλώσετε εκ των προτέρων ποιες Ιερές Μονές θέλετε να επισκεφτείτε. Για τον λόγο αυτό καλό είναι να επικοινωνήσετε πρώτα με τις Ιερές Μονές που πρόκειται να μείνετε πριν απευθυνθείτε στο Γραφείο Προσκυνητών. Αφού έχετε κάνει την παραπάνω διαδικασία και αιτηθείτε έκδοση διαμονητηρίου, θα πρέπει να την παραλάβετε από το Γραφείο Προσκυνητών στην Ουρανούπολη πριν αναχωρήσετε για τον Άγιον Όρος. Σας προτείνουμε ωστόσο κατά τη στιγμή της έκδοσης του διαμονητηρίου να δηλώσετε και από ποιο λιμάνι θα αναχωρήσετε για το Όρος. Τα γραφεία του Αγίου Όρους ( τηλ. 23770 71421) βρίσκονται δεξιά από το λιμάνι στην Ουρανούπολη  και πρέπει να βρίσκεστε εκεί τουλάχιστον μια ώρα πριν την αναχώρηση του πλοίου σας. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης είναι αλλοδαπός θα πρέπει να προσκομίσει το διαβατήριο του, μια συστατική επιστολή από την πρεσβεία της χώρας του προς την Αθήνα ή το προξενείο της Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και μια ειδική άδεια εισόδου από το Υπουργείο Εξωτερικών ή από το Υπουργείο Β. Ελλάδος. Για το παραπάνω δικαιολογητικό θα πρέπει να απευθυνθεί αντίστοιχα στην Διεύθυνση Εκκλησιαστικών Υποθέσεων ή στη Διεύθυνση Εξωτερικών Υποθέσεων. Σε κάθε περίπτωση μόλις το διαμονητήριο είναι έτοιμο επάνω αναγράφονται τα στοιχεία του επισκέπτη, ο κωδικός, η ημερομηνία και οι ημέρες παραμονής.

Μετακινήσεις & Είσοδοι στο Άγιον Όρος

Από την Ιερισσό μπορεί ο επισκέπτης να επισκεφθεί με ταχύπλοο σκάφος τις Μονές: Ιβήρων, Μορφωνού, Βατοπεδίου, Χιλανδαρίου, Παντοκράτορος, Εσφιγμένου και Σταυρονικήτα. Για τις υπόλοιπες μονές θα πρέπει να φτάσει με ταχύπλοο (3 ώρες) στην μονή Ιβήρων και από εκεί να πάρει το λεωφορείο που κάνει μισή ώρα μέχρι τις Καρυές ώστε  να πάει στις υπόλοιπες μονές. Από την Ουρανούπολη αναχωρούν τα ταχύπλοα που κάνουν στάση στις μονές: Παντελεήμονος, Δοχειαρίου, Αγίου Παύλου, Ξενοφώντος, Γρηγορίου, Διονυσίου και στις παρακάτω σκήτες: Αγία Άννα, Κατουνάκια, Νέα Σκήτη και Καυσοκαλύβια. Αν θέλει ο επισκέπτης να πάει στις άλλες μονές θα πρέπει να πάει στο λιμάνι της Δάφνης, το ταξίδι είναι περίπου 2 ώρες με καραβάκι και 45’ με ταχύπλοο, και έπειτα με λεωφορείο στις Καρυές.

Κοινοποιήστε το άρθρο


Καλέστε μας τώρα