Μονοπάτια Αγίου Όρους & Πεζοπορία στο Άγιο Όρος

Μονοπάτια Αγίου Όρους & Πεζοπορία στο Άγιο Όρος

Μονοπάτια Αγίου Όρους & Πεζοπορία στο Άγιο Όρος

Το Άγιο Όρος, το γνωστό σε όλους Περιβόλι της Παναγίας μας, είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για την μεγάλη πνευματικότητα του αφού εκεί υπάρχουν μερικές από τις σημαντικότερες μονές της Χριστιανοσύνης. Από πολλούς θεωρείται το κέντρο της Ορθοδοξίας ενώ ακόμη και για το Ελληνικό Κράτος η περίφημη Αθωνική Πολιτεία έχει άλλη υπόσταση. Όταν ακούμε λοιπόν τον όρο Άγιο Όρος, εννοείται ότι το μυαλό όλων μας πάει σε σοφούς αλλά ταπεινούς μοναχούς, επιβλητικά μοναστήρια και πραγματικά μοναδικούς και αναντικατάστατους θησαυρούς της Ορθοδοξίας και όχι μόνο. Αυτό που δεν μας έρχεται στο μυαλό όμως, είναι η φυσική ομορφιά.

Για πολλούς λοιπόν η χερσόνησος του Άθω είναι ο απόλυτος προορισμός για ηρεμία, θρησκευτική κατάνυξη, περισυλλογή και ακόμη και διαλογισμό. Για κάποιους όμως, ο Άθως είναι ένας από τους τελευταίους πραγματικά παρθένους προορισμούς της Ελλάδας αν όχι και ολόκληρης της Ευρώπης ή ακόμη και του κόσμου. Πέρα λοιπόν από τους καθαρά «θρησκευτικούς» επισκέπτες, υπάρχουν και οι φυσιολάτρες οι οποίοι πέρα από τη πνευματική ομορφιά του Αγίου Όρους, θέλουν να εξερευνήσουν και να απολαύσουν και την φυσική, η οποία μάλιστα είναι και μοναδική και ιδιαίτερα πλούσια. Το Άγιο Όρος λοιπόν είναι ο αγαπημένος προορισμός πολλών πεζοπόρων.

Γιατί πεζοπορία στο Άγιο Όρος;

Με απλά λόγια, η ανάβαση στον Άθω με τα πόδια είναι μία πραγματικά μοναδική εμπειρία. Η χερσόνησος του Άθω δεν έχει άλλους κατοίκους πέρα από τους μοναχούς, οπότε είναι σχετικά ανέγγιχτη από τον άνθρωπο και την τεχνολογία. Μιλάμε για μία περιοχή με πολλά νερά, με πολύ όμορφες αν και «άγριες» παραλίες και φυσικά με πανέμορφα, πολύ πυκνά και πραγματικά καταπράσινα δάση. Είναι μία περιοχή όπου δεν υπάρχει σχεδόν ίχνος χημικού και άλλων επιβλαβών ουσιών που συνδέονται με τη ζωή στις πόλεις και τις σύγχρονες παραγωγικές ανάγκες αφού οι μοναχοί καλλιεργούν την τροφή τους με τρόπο απόλυτα φυσικό. Με άλλα λόγια, μπορείτε να φάτε ό,τι βρίσκετε στη φύση χωρίς καν να χρειαστεί να το πλύνετε.

Η ανάβαση στον Άθωνα δεν είναι ιδιαίτερα απλή υπόθεση αφού το Όρος Άθως υψόμετρο ξεπερνά τα δύο χιλιάδες μέτρα, αλλά οι διαδρομές έχουν ξεκάθαρη σήμανση και τα μονοπάτια είναι καθαρά και καλά διατηρημένα. Εννοείται ότι η διαδρομή μπορεί να συνδυαστεί με επισκέψεις αλλά και διανυκτερεύσεις σε πολλές μονές που θα βρείτε στον δρόμο σας μέχρι να φθάσετε στην κορυφή Άθως.

Τι πρέπει να γνωρίζεται για την πεζοπορία στο Άγιο Όρος

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να μπουν στην χερσόνησο του Άθω, ακόμη και αν δεν πρόκειται να επισκεφτούν μονές, οπότε η ομάδα πεζοπορίας σας θα πρέπει να αποτελείται μόνο από άνδρες. Μπορείτε να σχεδιάσετε μόνοι σας τη διαδρομή σας καθώς υπάρχουν πολλοί πεζοπορικοί χάρτες Αγίου Όρους για να σας βοηθήσουν. Να θυμάστε πάντα ότι οι δρόμοι Αγίου Όρους είναι όμορφοι μεν, αλλά είναι κι επικίνδυνοι μιας και μιλάμε για ένα όμορφο αλλά και άγριο τοπίο.  Καλό είναι λοιπόν να μην κάνετε πεζοπορία μόνο σας αλλά να έχετε μαζί σας τουλάχιστον άλλο ένα έμπειρο άτομο. Εννοείται ότι η απομάκρυνση από τα μονοπάτια με την ειδική σήμανση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία.

Αν δεν είστε ιδιαίτερα έμπειρος πεζοπόρος αλλά θέλετε να απολαύσετε την φυσική ομορφιά του Αγίου Όρους, με λίγη έρευνα στο διαδίκτυο είναι σίγουρο ότι θα βρείτε κάποια οργανωμένη εκδρομή πεζοπορίας. Στις εκδρομές αυτές εσείς και αρκετοί άλλοι άγνωστοί θα ακολουθήσετε μία προκαθορισμένη διαδρομή υπό την ηγεσία ενός έμπειρου οδηγού. Θα επισκεφθείτε σε μονές και θα συμμετάσχετε σε διάφορες ξεναγήσεις και άλλες δραστηριότητες. Εννοείται ότι οι εκδρομές αυτές διαρκούν αρκετές μέρες και οι διανυκτερεύσεις γίνονται πάντα στις μονές. Αν λοιπόν θέλετε να πάρετε μία γενική εικόνα του Αγίου όρους, μία ανάβαση στον Άθω από Μεγίστη Λαύρα με ένα οργανωμένο γκρουπ είναι η καλύτερη ιδέα!

Κοινοποιήστε το άρθρο


Καλέστε μας τώρα