Πως να προσεύχομαι μπροστά στην εικόνα του Χριστού

Πως να προσεύχομαι μπροστά στην εικόνα του Χριστού

Πως να προσεύχομαι μπροστά στην εικόνα του Χριστού

Η προσευχή είναι που κάνουμε όλοι οι Χριστιανοί. Με την προσευχή επικοινωνούμε στην ουσία με τον Θεό, το Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους και μπορούμε να ομολογήσουμε τις αμαρτίες μας και να μιλήσουμε για τα προβλήματα μας, κάτι που συνήθως φέρνει ένα αίσθημα αγαλλίασης και ανακούφισης. Με την προσευχή λοιπόν ερχόμαστε πιο κοντά με τα θεία και τον πνευματικό κόσμο, είναι λοιπόν απόλυτα λογικό να θέλουμε αυτή να γίνεται σωστά προκειμένου να εισακουστεί καλύτερα και να γίνει πιο έντονο το αίσθημα ανακούφισης που αναφέραμε προηγουμένως.

Οι περισσότεροι επιλέγουμε να προσευχόμαστε όταν βρισκόμαστε στην εκκλησία ή ακόμη και μπροστά από τις εικόνες που έχουμε στο σπίτι μας. Οι εικόνες Χριστού είναι και αυτές μπροστά από τις οποίες προσεύχονται οι περισσότεροι από εμάς. Πώς πρέπει να προσευχόμαστε μπροστά σε μία εικόνα του Χριστού; Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη «τελετουργία» που πρέπει να ακολουθήσουμε;

Ο Χριστός ακούει πάντοτε

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξέρετε και να θυμάστε, είναι το γεγονός ότι ο Χριστός είναι πάντα δίπλα σε όποιον τον πιστεύει, τον επικαλείται και γενικά πιστεύει σε Αυτόν. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι ο Χριστός ακούει όλες τις προσευχές που απευθύνονται σε Αυτόν, άσχετα από το αν γίνονται μπροστά από μία εικόνα Του. Ο Χριστός άλλωστε είναι παντού γύρω μας, οπότε δεν είναι ανάγκη να είμαστε μπροστά από μία εικόνα του για να μας ακούσει, ωστόσο οι εικόνες Του μπορούν να μας βοηθήσουν να συγκεντρωθούμε και να βγάλουμε πιο εύκολα αυτά που έχουμε μέσα μας και θέλουμε να Του πούμε. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί βρίσκουν πιο εύκολη την προσευχή μπροστά από μία εικόνα.

Πως πρέπει να είναι η προσευχή μπροστά από μία εικόνα

Όπως είπαμε και πριν, οι εικόνες μας βοηθούν να οπτικοποιήσουμε τον Χριστό, μας βοηθούν, με άλλα λόγια, να πιστεύουμε ότι είναι μπροστά μας και μας ακούει. Είναι σαν να μιλάμε σε έναν άνθρωπο αφού μπορούμε να δούμε μπροστά μας τα μάτια και το πρόσωπο του, ακόμη και αν πρόκειται για αγιογραφία. Θα πρέπει λοιπόν να φερόμαστε σαν να έχουμε μπροστά μας τον Γιο του Θεού και Κύριο μας. Θα πρέπει να είμαστε ταπεινοί και να δείχνουμε ευλάβεια. Δεν είναι ανάγκη να φοράμε τα καλά μας, ούτε να έχουμε χτενιστεί κι ετοιμαστεί: ο Χριστός μας δέχεται όλους, όπως είμαστε. Εννοείται ότι κατά τη διάρκεια της προσευχής μπορούμε να αγγίξουμε την εικόνα. Πολλοί αναφέρουν ότι αισθάνονται μεγάλη ανακούφιση όταν προσεύχονται με το κεφάλι τους ακουμπισμένο σε μία εικόνα του Χριστού ή της Παναγίας, μπορείτε λοιπόν να το δοκιμάσετε κι εσείς, είτε βρίσκεστε στο σπίτι σας είτε σε κάποια εκκλησία.

Προσοχή στο περιεχόμενο της προσευχής

Ο Χριστός ακούει όλες τις προσευχές, αυτό είναι γνωστό, ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι τις ακούει και με τον ίδιο τρόπο. Για να εισακουστεί μία προσευχή θα πρέπει να συνάδει με το πνεύμα και τις διδαχές του Χριστιανισμού. Αν ας πούμε κάποιος ζητήσει με την προσευχή του να πλουτίσει εις βάρος άλλων, αν ζητήσει μόνο υλικά αγαθά και ηδονής ή αν ζητήσει να πάθει κακό κάποιος συνάνθρωπος του, έστω και έμμεσα, είναι αυτονόητο ότι αυτές οι προσευχές δεν πρόκειται να εισακουστούν. Με τη προσευχή μας θα πρέπει να ζητάμε την άφεση των αμαρτιών μας και να ζητάμε από τον Χριστό να βοηθήσει τόσο εμάς όσο και άλλους που το έχουν ανάγκη και βρίσκονται στην ίδια ή ίσως και χειρότερη μοίρα. Οι προσευχές είναι επίσης καλό να αφορούν πνευματικά θέματα και όχι μόνο υλικά. Αυτές οι προσευχές είναι που εισακούγονται πάντοτε.

Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε ότι δεν έχει σημασία το πώς θα γίνει μία προσευχή μπροστά από μία εικόνα του Χριστού, ούτε είναι ανάγκη να προσευχόμαστε μπροστά από εικόνες για να εισακουστούμε. Αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε ταπεινοί και τα λόγια μας να είναι μέσα από την καρδιά μας και την ψυχή μας και να συνάδουν με τις διδαχές του Χριστού μας.

 

Δείτε όλες τις εικόνες του Ιησού Χριστού, στο κατάστημά μας

Κοινοποιήστε το άρθρο


Καλέστε μας τώρα