Άγιο Πνεύμα: Τι είναι; Ποια δύναμη έχει & τι δίνει στον πιστό;

Άγιο Πνεύμα: Τι είναι; Ποια δύναμη έχει & τι δίνει στον πιστό;

Άγιο Πνεύμα: Τι είναι; Ποια δύναμη έχει & τι δίνει στον πιστό;

Η Αγία Τριάδα που όλοι γνωρίζουμε αποτελείται από τον Πατέρα, το Υιό και το Άγιο Πνεύμα. Τα τρία μέρη της Αγίας Τριάδας είναι στην ουσία ισοδύναμα. Για τον Πατέρα (τον Θεό δηλαδή) και τον Υιό (τον Ιησού Χριστό) γνωρίζουμε αρκετά όλοι οι Χριστιανοί. Το Άγιο Πνεύμα όμως, αν κι εξίσου σημαντικό δεν είναι τόσο «γνωστό» σε πολλούς. Με άλλα λόγια, πολλοί πιστοί δεν γνωρίζουν πολλά για το Άγιο Πνεύμα και δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι, πού βρίσκεται και αν και κατά πόσο υπάρχει μέσα μας ή πως μπορεί να έρθει μέσα μας. Ας δούμε λοιπόν μερικά πράγματα με απλά λόγια για το Άγιο Πνεύμα.

Πως συμβολίζεται το Άγιο Πνεύμα

Όταν το Άγιο Πνεύμα απεικονίζεται σε εικόνες της Πίστης μας, συνήθως έχει την μορφή λευκού περιστεριού. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά την βάφτιση του Ιησού από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε από τον ουρανό με την μορφή λευκού περιστεριού κι έκατσε πάνω στο κεφάλι του Χριστού. Στις εικόνες λοιπόν μπορεί να δείτε ένα λευκό περιστέρι με ανοιχτά τα φτερά του και φωτοστέφανο ανάμεσα στον Θεό και τον Χριστό, αυτό είναι το Άγιο Πνεύμα. Το Άγιο Πνεύμα δεν εμφανίζεται πάντα με την μορφή περιστεριού, αλλά αυτή η μορφή είναι αυτή με την οποία απεικονίζεται πιο συχνά.

Με τι συνδέεται το Άγιο Πνεύμα

Το Άγιο Πνεύμα σε γενικές γραμμές συνδέεται με την σοφία. Όπως μπορεί αν θυμάστε, χάρη στην επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος – το οποίο κι εμφανίστηκε με την μορφή πύρινων γλωσσών – από αγράμματοι ψαράδες, οι μαθητές του Χριστού μπορούσαν να μιλήσουν και να καταλάβουν όλες τις γλώσσες του κόσμου. Αυτό όμως δε σημαίνει απαραίτητα ότι το Άγιο Πνεύμα συνδέεται μόνο με την σοφία ή και την ευφυΐα. Με άλλα λόγια μία προσευχή στο Άγιο Πνεύμα δεν θα κάνει πιο έξυπνο.

Το Άγιο Πνεύμα μας δίνει μία διαφορετική σοφία, μία σοφία που δεν μπορεί να μετρηθεί με βαθμολογίες σε τεστ ή σε πτυχία. Αν κάποιος έχει το Άγιο Πνεύμα μέσα του δε σημαίνει ότι έχει γίνει μεγαλοφυΐα, αλλά σημαίνει ότι μπορεί να αντιληφθεί το μεγαλείο και τη χάρη του Θεού. Ο πραγματικά φωτισμένος και σοφός άνθρωπος κατανοεί ότι η ζωή μας στον κόσμο αυτό δεν έχει καμία σημασία και είναι απλά κάτι το πραγματικό. Η πραγματική ζωή και αυτή που έχει σημασία είναι αυτή στο βασίλειο του Θεού, η οποία είναι κι αιώνια. Όποιος όμως είναι συνεπαρμένος στην επίγεια ζωή και τους πειρασμούς της, δύσκολα θα καταφέρει να φθάσε σε αυτή. Αυτή είναι και η σοφία που δίνει το Άγιο Πνεύμα, μας κάνει να ξεχωρίσουμε τα σημαντικά πράγματα από τα ασήμαντα.

Που βρίσκεται το Άγιο Πνεύμα;

Το Άγιο Πνεύμα βρίσκεται παντού, είναι γύρω μας συνέχεια αλλά εννοείται ότι είναι αόρατο και δεν έχει κάποια φυσική υπόσταση. Το Άγιο Πνεύμα θέλει να μπει μέσα μας και να μας δώσει την πραγματική σοφία, αλλά για να το κάνει αυτό θα πρέπει κάποιος να είναι όσο το δυνατόν πιο αγνός. Με κάθε αμαρτία που κάνουμε διώχνουμε το Άγιο Πνεύμα, δεν το αφήνουμε να μπει μέσα μας. Υπάρχουν συγκεκριμένες μάλιστα αμαρτίες που είναι ιδιαίτερα «αποκρουστικές» γι’ Αυτό, όπως για παράδειγμα η μοιχεία και η υπερηφάνεια. Αν λοιπόν κάποιος θέλει να μπει το Άγιο Πνεύμα μέσα του, θα πρέπει να ζει μία ενάρετη ζωή με προσευχή, πίστη και τήρηση των κανόνων και των αρχών του Χριστιανισμού.

Πότε γιορτάζεται το Άγιο Πνεύμα;

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι κινητή και συνδέεται με την Πεντηκοστή, συγκεκριμένα, είναι πάντα τη Δευτέρα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής. Αν και η γιορτή ήταν κάποτε αργία, πλέον η αργία του Αγίου Πνεύματος αφορά σχεδόν αποκλειστικά τους εκπαιδευτικούς, τους Πανεπιστημιακούς, μαθητές και φοιτητές, δικαστικούς και δικηγόρους και γενικά όσους θεωρούνται «εργάτες του πνεύματος».

Κοινοποιήστε το άρθρο


Καλέστε μας τώρα