Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Γέροντας Παΐσιος, Βίος & Προφητείες

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Γέροντας Παΐσιος, Βίος & Προφητείες

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Γέροντας Παΐσιος, Βίος & Προφητείες

Ο Άγιος Παΐσιος είναι ίσως ο Άγιος ο οποίος έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη περισσότερο τις τελευταίες δεκαετίες. Ακόμη και πριν την Κοίμηση και την επίσημη αγιοποίηση του, πολλοί Ορθόδοξοι σε όλο τον κόσμο τον θεωρούσαν Όσιο και ανέφεραν συνέχεια θαύματα του. Ο Άγιος Παΐσιος είναι γνωστός για τα θαύματα του αλλά και για τις πολλές προφητείες του, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν την Ελλάδα μας και τις χαμένες πατρίδες μας. Ας δούμε λοιπόν γιατί ο Άγιος αυτός είναι τόσο σημαντικός και αγαπητός, ιδιαίτερα στην Βόρειο Ελλάδα.

Η ζωή του Αγίου Παϊσίου

Ο Άγιος Παΐσιος γεννήθηκε το 1924 στην Φάρασα της Καππαδοκίας. Την περίοδο εκείνη γινόταν βίαιος διωγμός των Ελλήνων και οι γονείς του μην ξέροντας το νεογέννητο παιδί τους θα μπορέσει να επιβιώσει, ζήτησαν από τον ιερέα του χωριού που δεν ήταν άλλος από τον Άγιο Αρσένιο, να το βαφτίσει άμεσα. Ο Άγιος κατάλαβε ότι το παιδί θα γίνει μοναχός κι επέλεξε να του δώσει το όνομα του, χρίζοντας τον έτσι διάδοχο του. Η οικογένεια του Παϊσίου εκδιώχθηκε από την Φάρασα κι εγκαταστάθηκε τελικά στην Κόνιτσα της Ηπείρου στην Ελλάδα.

Στην Κόνιτσα ο μικρός Αρσένιος πήγε στο σχολείο, έμαθε γράμματα και ξεκίνησε να διαβάζει την Αγία Γραφή αλλά και βίους Αγίων. Τον περισσότερο χρόνο του τον περνούσε προσευχόμενος σε τοπικά απομονωμένα παρεκκλήσια. Ο Αρσένιος επέλεξε να μην πάει Γυμνάσιο αλλά να μάθει τη ξυλουργική τέχνη, μιμούμενος τον Χριστό και άρχισε να παίρνει την απόφαση να μονάσει στο Άγιο Όρος. Όταν ήταν έφηβος, ένας χωριανός του για να τον αποτρέψει από το να γίνει μοναχός του μίλησε για τον Δαρβίνο και ο Αρσένιος συγκλονισμένος κλείστηκε για ώρες σε ένα εκκλησάκι προσευχόμενος. Εκεί του παρουσιάστηκε με τη μορφή λαμπερού φωτός ο Χριστός και του ζήτησε να γίνει Μοναχός.

Πριν προλάβει να μονάσει ο Αρσένιος ξέσπασε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Εμφύλιος. Κλήθηκε να υπηρετήσει στο σώμα διαβιβαστών όπου διακρίθηκε για την ανδρεία του αφού αναλάμβανε δύσκολες αποστολές προτιμώντας να θυσιαστεί ο ίδιος από το να σκοτωθούν οι συναγωνιστές του. Σε όλη τη διάρκεια των πολέμων έσωσε πολλούς στρατιώτες χωρίς να ρίξει ούτε μία σφαίρα.

Όταν έγινε 29 ετών παρουσιάστηκε στο Άγιο Όρος για να μονάσει και χειροτονήθηκε μοναχός με το όνομα Παΐσιος. Στόχος του ήταν να γίνει ασκητής, αλλά λόγω του ήθους του και της εργατικότητας του, αυτό άργησε να γίνει. Για πολλά χρόνια ο Παΐσιος περιπλανήθηκε σε πολλά μοναστήρια σε όλη την Ελλάδα, αλλά και την Έρημο Σινά. Τελικά έγινε ασκητής στο Άγιο Όρος και σύντομα άρχισαν να τον επισκέπτονται πολλοί πιστοί και μοναχοί για να τον δουν από κοντά και να μιλήσουν μαζί του. Στις 12 Ιουλίου 1994 ο Παΐσιος πέθανε από Καρκίνο, κάτι που είχε παρακαλέσει τον Θεό να του συμβεί.

Σοφά λόγια και Συμβουλές του Αγίου Παϊσίου

Ο λόγος που ο Παΐσιος έγινε τόσο αγαπητός και γνωστός τόσο πριν όσο και μετά την κοίμηση του, ήταν τα σοφά λόγια και οι διδαχές του. Τα λόγια αυτά μιλούσαν για την αξία της Πίστης, της προσευχής και της Πνευματικής ζωής γενικότερα, για την αγάπη στους άλλους και την οικογένεια αλλά και για το πώς να αντιμετωπίζει κανείς με στωικότητα και υπομονή τις δυσκολίες της ζωής. Τα λόγια του είχαν τόσο απήχηση, που λέγεται πως στην ουσία αναβίωσαν τον μοναχισμό στην Ελλάδα.

Άγιος Παΐσιος – Θαύματα

Πολλοί επισκέπτες της σκήτης του Αγίου Παϊσίου ανέφεραν πως μετά την επίσκεψη τους θεραπεύτηκαν από χρόνιες ασθένειες, ακόμη και από Καρκίνο. Μετά την Κοίμηση του, πολλοί έχουν αναφέρει ότι είδαν έναν μοναχό ο οποίος τους προειδοποίησε ή τους προστάτεψε από κάποιον κίνδυνο και στη συνέχεια χάθηκε. Οι άνθρωποι αυτοί αναγνώρισαν τον Παΐσιο σαν αυτόν τον μοναχό. Τέλος, πολλά αντικείμενα που σχετίζονται με τον Άγιο, όπως το κασκόλ του, λέγεται πως έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

Προφητείες Παΐσιου

Ο Άγιος Παΐσιος έχει προβλέψει ότι όλοι οι εξωτερικοί εχθροί της Ελλάδας θα καταρρεύσουν και ότι μετά από κάποιες δυσκολίες κι έναν σύντομο πόλεμο, η Ελλάδα θα αποκτήσει ξανά τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης. Το ενδιαφέρον για της προφητείες του έγινε πολύ έντονο τα χρόνια της Κρίσης.

Στην κατηγορία Εικόνες Αγίων στο κατάστημά μας, θα βρείτε ποικιλία εικόνων του Αγίου Παϊσίου. Επίσης, στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε για αγορά μεγάλη ποικιλία και σε εικόνες για τον Άγιο Γεώργιο.

 

Δείτε όλες τις εικόνες του Αγίου Παϊσίου, στο κατάστημά μας

Δείτε όλα τα βιβλία του Αγίου Παϊσίου, στο κατάστημά μας

Κοινοποιήστε το άρθρο


Καλέστε μας τώρα