Πως συνδέεται ο Ιησούς ο Ναζωραίος με τον Χριστιανισμό
Ο Χριστιανισμός παίρνει σε μεγάλο βαθμό το όνομα του από τον Χριστό, αυτό είναι προφανές. Αυτό που δεν είναι τόσο προφανές ωστόσο, είναι το πώς ακριβώς συνδέεται ο Χριστιανισμός με τον Ιησού τον Ναζωραίο, δηλαδή ποιος ήταν ο ρόλος του στη διαμόρφωση και τη διάδοση του. Όπως μπορεί να καταλάβει εύκολα κανείς, εννοείται ότι αυτός ο ρόλος είναι πολύ μεγάλος αν όχι και τεράστιος, πράγμα που πέρα από τα παραπάνω, φαίνεται και από τις βυζαντινές εικόνες του Χριστού που συναντάμε σε κάθε εκκλησία και κάθε σπίτι. Ας δούμε λοιπόν τη συμβαίνει με αυτή την άρρηκτη σχέση ανάμεσα σε Χριστό και Χριστιανισμό.
Η Αγία Γραφή
Όπως γνωρίζετε, η Αγία Γραφή αποτελείται από δύο βιβλία: την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Η Παλαιά Διαθήκη βασίζεται στην Εβραϊκή παράδοση σε μεγάλο βαθμό και αφορά την υπόσχεση του Θεού για την έλευση του Μεσσία. Η Καινή Διαθήκη, η οποία αποτελείται μεταξύ άλλων και από τα τέσσερα Ευαγγέλια, αφορά την άφιξη του Μεσσία στη γη – δηλαδή του γιου του Θεού -, τη διδασκαλία του αλλά και την υπόσχεση της αιώνιας ζωής και της επιστροφής του με την Δευτέρα Παρουσία και την Τελική Κρίση. Ο Χριστιανισμός βασίζεται κυρίως στις διδασκαλίες του Χριστού και στην Καινή Διαθήκη. Την Παλαιά Διαθήκη την αποδέχονται και οι Εβραίοι, αυτό που δεν αποδέχονται είναι ότι ο Μεσσίας έχει όντως έρθει στη γη, οπότε δεν αποδέχονται την ύπαρξη Καινής Διαθήκης και κατά συνέπεια δεν αποδέχονται τον Ιησού Χριστό ως Κύριο και Σωτήρα τους.
Τα Ευαγγέλια
Τα τέσσερα Ευαγγέλια έχουν γραφτεί από μαθητές του Χριστού και συγκεκριμένα από τους Λουκά, Ιωάννη, Μάρκο και Ματθαίο. Στην ουσία αποτελούν μία καταγραφή της ζωής, των θαυμάτων και κυρίως των διδασκαλιών του Χριστού, γι’ αυτό το λόγο και αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Καινής Διαθήκης. Οι Διδασκαλίες του Χριστού είναι στην ουσία και ο λόγος του Θεού, τον οποίο και ήρθε να κηρύξει στον κόσμο μας, οπότε και είναι λογικό να αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της θρησκείας μας και όχι μόνο. Δεδομένου λοιπόν ότι η θρησκεία μας βασίζεται στα λόγια και τις διδαχές του Χριστού τα οποία και γνωρίζουμε από τα Ευαγγέλια, είναι λογικό να λέγεται και Χριστιανισμός. Αυτή δεν είναι όμως και η μόνη σύνδεση του Ιησού Χριστού με τον Χριστιανισμό.
Η διάδοση του λόγου του Χριστού και οι Εκκλησίες
Οι Μαθητές του Χριστού μετά την Ανάσταση του έγιναν Απόστολοι και όπως γνωρίζουμε, το Άγιο Πνεύμα του έδωσε την ικανότητα να μιλούν και να καταλαβαίνουν όλες τις γλώσσες του κόσμου, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ήταν αγράμματοι ψαράδες, έτσι ώστε να μπορέσουν να κηρύξουν παντού τον λόγο του Θεού. Οι Απόστολοι κατάφεραν να ταξιδέψουν και να διαδώσουν τη νέα αυτή Θρησκεία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του τότε γνωστού κόσμου. Το πόσο δημοφιλή ήταν αυτά που κήρυτταν είναι προφανές από τους διωγμούς με τους οποίους βρέθηκαν αντιμέτωποι τόσο οι ίδιοι οι Απόστολοι όσο και οι πρώτοι πιστοί. Δεδομένου λοιπόν ότι οι άνθρωποι μάθαιναν τον λόγο του Θεού μέσα από τα λόγια του Υιού του, του Ιησού Χριστού, τα οποία και μετέφεραν οι μαθητές και Απόστολοι του, η νέα αυτή θρησκεία έγινε γνωστή ως Χριστιανισμός.
Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε ότι η Παλαιά Διαθήκη, δηλαδή το ένα από τα δύο βιβλία που απαρτίζουν την Αγία Γραφή, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό και την βάση του Ιουδαϊσμού. Η «τομή» γίνεται με τη γέννηση του Χριστού. Από εκείνο το σημείο και μετά οι δύο θρησκείες διαφοροποιούνται καθώς η μία, όπως είπαμε και παραπάνω, δεν αποδέχεται την έλευση του Μεσσία. Ο Χριστός και οι διδασκαλίες του δημιούργησαν μία εντελώς καινούργια θρησκεία, η οποία ωστόσο μοιράζεται κάποια στοιχεία με μία άλλη. Αυτό λοιπόν που μπορούμε να συμπεράνουμε, είναι ότι χωρίς τον Χριστό δεν υπάρχει Χριστιανισμός, γι’ αυτό και η σχέση Χριστού και Χριστιανισμού είναι απολύτως άρρηκτη.