Άγιον Όρος Χάρτης – Μονές Αγίου Όρους Χάρτης

Άγιον Όρος Χάρτης – Μονές Αγίου Όρους Χάρτης

Χάρτης Αγίου Όρους

Με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, το Άγιον Όρος αποτελεί τη μεγαλύτερη και σπουδαιότερη μοναστική πολιτεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ένας τόπος ευλογημένος, κατανυκτικός, μυσταγωγικός, φύλακας της ιστορίας και της θρησκείας μας. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους της Βαλκανικής και της Ευρώπης εξαιτίας της ανυπολόγιστης θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτισμικής του αξίας. Ο τεράστιος υλικός πλούτος που διαθέτει το χαρακτηρίζει ως το θησαυροφυλάκιο της ελληνικής τέχνης και γραμμάτων και ένα ολοζώντανο μουσείο αφού πολλά από τα ιερά σκεύη και που υπάρχουν εκεί, δεν είναι απλά κλεισμένα σαν εκθέματα αλλά είναι αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής λατρευτικής ζωής. Έτσι λοιπόν, σχεδόν 16 αιώνες μετά την πτώση του Βυζαντίου ενσαρκώνει το ζωντανό Βυζάντιο έως και σήμερα.

Το Άγιον Όρος βρίσκεται στην ανατολικότερη και πιο άγρια χερσόνησο της Χαλκιδικής, δίνοντας στη θρησκεία μας ένα ηχηρό “παρών”. Η παρουσία των μοναχών εντοπίζεται από τον 4ο-5 αιώνα μ.Χ ενώ το αρχαιότερο μοναστήρι υπερβαίνει τα 1000 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Η αυτόνομη μοναστική πολιτεία αποτελείται από είκοσι Ιερές Μονές, Σκήτες, Κελιά, Καλύβες, Καθίσματα και Ησυχαστήρια.

Από το 1988 συγκαταλέγεται η Αθωνική Πολιτεία στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μετά την Ιερουσαλήμ αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο προσκυνηματικό προορισμό για περισσότερους από 300 εκατομμύρια χριστιανούς Ορθόδοξους ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με την παλαιά βυζαντινή τάξη, απαγορεύεται η είσοδος των γυναικών, υπάρχει δηλαδή έναν “άβατον¨ το οποίο ισχύει από την αρχή της σύστασης του. Η είσοδος επιτρέπεται σε κάθε άντρα ανεξαρτήτως θρησκεύματος αρκεί να διαθέτει Διαμονητήριο, έγγραφη άδεια εισόδου και διαμονής.

Θεσμικά το Άγιον Όρος καθιερώθηκε το 972 μ.Χ και σήμερα αποτελεί μια αυτοδιοικούμενη πολιτεία της ελληνικής επικράτειας που ωστόσο υπάγεται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. 

 

Ακολουθώντας τον Χάρτη του Αγίου Όρους  

Ο επισκέπτης που σκοπεύει να μπει στο πλοιάριο για να γνωρίσει τον μοναδικό κόσμο του Αγίου Όρους, γνωστό ως “Περιβόλι της Παναγίας”, βρίσκεται θεατής και κοινωνός σε μοναδικές εμπειρίες και γοητευτικά μέρη ασυναγώνιστης ομορφιάς και αυθεντικότητας. Η Αθωνική Πολιτεία δεν διαθέτει ασφαλτόδρομους αλλά έχει ένα οργανωμένο δίκτυο δασικών δρόμων και μονοπατιών που συνδέουν τα ιστορικά μοναστήρια και τις μικρότερες εγκαταστάσεις που ζουν οι ανδρικές αδελφότητες, οι ασκητές και οι ερημίτες.

Οι επισκέπτες που φιλοξενούνται στα μοναστήρια έχουν την ευκαιρία να γευτούν την περιβόητη αγιορείτικη κουζίνα σύμφωνα με το τελετουργικό που διέπει την μοναστικό τρόπο ζωής βάσει της θρησκείας. Ανάμεσα στην αγιότητα και την κατάνυξη που κατακλύζει τον ιερό αυτόν τόπο, ο προσκυνητής γεύεται πνευματική και υλική τροφή, σε ένα ταξίδι στην καρδιά της Ορθοδοξίας και της παράδοσης.

Αυθεντικοί βυζαντινοί ύμνοι που τιμούν την χριστιανική μουσική παράδοση, περίπατοι στη παρθένα και άγρια φύση απαράμιλλης ομορφιάς με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, πνευματική επαφή με τους μοναχούς και συμμετοχή στις καθημερινές εργασίες του κοινοβίου με φόντο την υποβλητική φύση είναι ένα σύνολο εμπειριών που κάνουν κάθε προσκυνητή να αποχωρεί με δέος και γαλήνη από το Άγιο Όρος, χαρίζοντας του μια ανεπανάληπτη εμπειρία που ξεπερνά κάθε τι κοσμικό.

 

Πράγματα που Αξίζει να Δείτε

Εκτός από το πλήθος θρησκευτικών τόπων και θησαυρών, βιβλίων και ιερών κειμηλίων μοναδικής αξίας που κανείς θα συναντήσει στο Άγιον Όρος, θα βρει και έναν από τους παλαιότερους αμπελώνες στην Ευρώπη, το περιώνυμο οινοποιείο Μυλοποτάμου. Εδώ και είκοσι περίπου χρόνια οι μοναχοί το αναβίωσαν δημιουργώντας μια εξαιρετική συλλογή από πολυβραβευμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς κρασιά.

Επίσης, οι λάτρεις της πεζοπορίας θα έχετε τη χαρά να ανεβείτε στα 2033 μ. Υψόμετρο μέσα από μια μοναδική, εύκολη πεζοπορική διαδρομή μέσα από παρθένα δάση γεμάτα βελανιδιές, καστανιές και έλατα που θα τους οδηγήσει σε μια αποψιλωμένη αλπική ζώνη και τους βράχους της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Από εκεί, φτάνοντας στο εξωκλήσι θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τη συγκλονιστική θέα προς το Β. Αιγαίο και τη Μακεδονία.

 

Λεπτομερής Χάρτης Αγίου Όρους – Αναλυτικός

Κοινοποιήστε το άρθρο


Καλέστε μας τώρα