Πόσο κοστίζει μια εικόνα Αγίου και γιατί διαφέρουν οι τιμές

Πόσο κοστίζει μια εικόνα Αγίου και γιατί διαφέρουν οι τιμές

Πόσο κοστίζει μια εικόνα Αγίου και γιατί διαφέρουν οι τιμές

Αν υπάρχει ένα πράγμα που θα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε Χριστιανικό σπίτι, αυτό είναι τουλάχιστον μία εικόνα. Σε πολλά σπίτια μπορεί να βρούμε μικρά εικονοστάσια, ωστόσο σε πολλά σπίτια πιστών ανθρώπων μπορεί να μη βρει κανείς ούτε μία εικόνα στον τοίχο ή σε κάποιο άλλο σημείο. Μία εικόνα δεν δείχνει μόνο την πίστη μας, αλλά μας βοηθάει και στη προσευχή και «θωρακίζει» το σπίτι μας και από σκοτεινές δυνάμεις, όπως για παράδειγμα το «κακό μάτι» το οποίο το αποδέχεται κι επίσημα η Θρησκεία μας. Επιπλέον, οι εικόνες είναι πάντα και μικρά έργα τέχνης, οπότε μπορούν και να βελτιώσουν την αισθητική ενός χώρου. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι οι εικόνες σε ένα σπίτι προσφέρουν τόσο αισθητικά όσο και πνευματικά οφέλη.

Κάτι φαινομενικά παράξενο που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος όταν θέλει να κάνει αγορά εικόνας είτε για το σπίτι του είτε σαν δώρο σε κάποιο φίλο ή άλλο αγαπημένο του πρόσωπο, είναι το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές. Στο ίδιο κατάστημα με εκκλησιαστικά είδη ή site, μπορεί κανείς να βρει εικόνες που οι τιμές τους ξεκινούν από τα 20 ή 30 Ευρώ και μπορεί να φθάνουν και τις μερικές εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες Ευρώ. Παρακάτω θα δούμε γιατί υπάρχουν αυτές οι διακυμάνσεις στις τιμές και γιατί είναι απόλυτα φυσιολογικές.

Δεν είναι όλες οι εικόνες ίδιες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει κανείς όσον αφορά τις εικόνες αγίων και όχι μόνο, είναι το γεγονός ότι ακόμη και αν κάποιες φαίνονται ίδιες εκ πρώτης όψεως, στη πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές. Οι διαφορές που έχουν οι εικόνες μεταξύ τους είναι και αυτές που επηρεάζουν τις τιμές τους και δημιουργούν τις μεγάλες διακυμάνσεις σε αυτές. Για παράδειγμα, είναι λογικό οι χειροποίητες εικόνες να κοστίζουν πιο ακριβά από αυτές που είναι προϊόν μαζικής παραγωγής. Ας δούμε λοιπόν λίγο πιο αναλυτικά τους τύπους εικόνων και τα χαρακτηριστικά τους, ξεκινώντας από τις πιο φθηνές και φθάνοντας στις πιο ακριβές.

Εικόνες «μαζικής παραγωγής»

Οι εικόνες αυτές ονομάζονται έτσι γιατί στην ουσία δεν είναι φτιαγμένες στο χέρι. Μιλάμε σε γενικές γραμμές για εκτύπωση κάποιας ήδη υπάρχουσας εικόνας – συνήθως κάποιας γνωστής και θαυματουργής όπως της Παναγίας Σουμελά ή της Παναγίας της Μηχανιώνας – σε ξύλο για να φαίνεται σαν να έχει ζωγραφιστεί πάνω σε αυτό. Οι εικόνες αυτές είναι πάντα οι πιο οικονομικές και είναι και αυτές που θα βρούμε στα περισσότερα σπίτια. Οι τιμές τους δεν ξεπερνούν τα 40 ή 50 Ευρώ, ανάλογα με το αν είναι μεγάλες ή μικρότερες και με την ποιότητα τους, δηλαδή το πόσο «πειστικές» είναι όσον αφορά τη κατασκευή τους «στο χέρι».

Χειροποίητες εικόνες

Οι χειροποίητες εικόνες, όπως μαρτυράει και το όνομα τους, φτιάχνονται «στο χέρι» από κάποιον αγιογράφο ή ακόμη και από μοναχούς και μοναχές στις μονές μας. Οι εικόνες αυτές μπορεί να είναι αντιγραφές κάποιας ήδη υπάρχουσας και γνωστής εικόνας ή να είναι και «πρωτότυπες δημιουργίες» – πάντα ακολουθώντας τους κανόνες της αγιογραφίας και τις σχετικές τεχνοτροπίες – του εκάστοτε καλλιτέχνη. Μία χειροποίητη εικόνα είναι ένα μικρό έργο τέχνης και ως εκ τούτου είναι και μοναδική γι’ αυτό και η τιμή μίας τέτοιας εικόνας μπορεί να φτάσει τις κάποιες εκατοντάδες Ευρώ. Εννοείται ότι σε αυτό τον τύπο εικόνων μπορούν επίσης να παρατηρηθούν διακυμάνσεις στις τιμές καθώς ρόλο στην διαμόρφωση της τιμής μπορεί να παίξει και το όνομα του αγιογράφου που την φιλοτέχνησε: κάποιοι είναι πιο διάσημοι από τους άλλους και τα έργα τους είναι πιο ακριβά.

Εκκλησιαστικές εικόνες

Οι εκκλησιαστικές εικόνες είναι εικόνες που δημιουργούνται κυρίως για χρήση σε εκκλησία. Αυτό σημαίνει ότι είναι συνήθως πιο μεγάλες σε μέγεθος από τις άλλες εικόνες ενώ συχνά δεν αποτελούνται μόνο από ξύλο. Δεν είναι σπάνιο για παράδειγμα μία αγιογραφία να τοποθετείται σε μία «κορνίζα» από κάποιο πολύτιμο μέταλλο όπως το ασήμι. Οι εικόνες αυτές φιλοτεχνούνται από τους πιο γνωστούς αγιογράφους και ακολουθούνται με μεγάλη αυστηρότητα όλες οι αρχές που διέπουν τη δημιουργία Χριστιανικών εικόνων. Συχνά η τεχνοτροπία τους θυμίζει τις εικόνες του Βυζαντίου. Οι εκκλησιαστικές εικόνες είναι συνήθως πολύ ακριβές και δεν προορίζονται για σπίτια. Οι τιμές τους ξεκινούν από μερικές εκατοντάδες Ευρώ και μπορούν να ξεπεράσουν τα χίλια Ευρώ ή ακόμη και τις μερικές χιλιάδες Ευρώ.

Αγιογραφίες

Με τον όρο αυτό μιλάμε για εικόνες που δημιουργούνται κατά παραγγελία από κάποιον αγιογράφο. Με άλλα λόγια, ο ενδιαφερόμενος προσεγγίζει έναν επαγγελματία αγιογράφο και του ζητά να δημιουργήσει μία εικόνα όπως την θέλει. Έτσι μπορεί να έχουμε και πιο μοντέρνες εικόνες που δεν ακολουθούν τους κανόνες της εκκλησιαστικής ή Βυζαντινής αγιογραφίας. Μπορεί δηλαδή να έχουμε πραγματικά μοναδικές εικόνες Αγίων που δεν θα μοιάζουν με άλλες που μπορεί να βρούμε σε εικονοστάσια ή εκκλησίες. Εδώ πλέον μιλάμε καθαρά για έργα τέχνης, οπότε οι τιμές «ξεφεύγουν». Ο κάθε αγιογράφος ή καλλιτέχνης – αν πρόκειται για πιο «αντισυμβατική» εικόνα μπορεί κανείς να απευθυνθεί και σε έναν ζωγράφο που έχει εμπειρία με θρησκευτικά θέματα – θα ορίσει την τιμή για το έργο του μετά από συνάντηση με τον ενδιαφερόμενο. Δεδομένου ότι μιλάμε για εντελώς μοναδικά έργα τέχνης, οι τιμές τους ξεκινούν από τις μερικές χιλιάδες Ευρώ και μπορεί να φθάσουν σε δυσθεώρητα ύψη, ανάλογα με το πόσο διάσημος είναι ο δημιουργός και το πόσο εξεζητημένο είναι το έργο που ζητά ο πελάτης.

Πόση σημασία έχει η τιμή μίας εικόνας;

Όπως λοιπόν είδατε, υπάρχουν διάφοροι τύποι εικόνων αγίων και οι τιμές τους μπορεί να διαφέρουν δραματικά. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί τον πιστό. Οι χριστιανικές εικόνες έχουν πρωτίστως πνευματική και θρησκευτική σημασία και η αισθητική τους περνάει σε δεύτερη μοίρα. Για να το πούμε και με πιο απλά λόγια, ένας Άγιος ή η Παναγία ή ο Χριστός μας δεν θα ακούσουν κάποιον περισσότερο επειδή προσεύχεται μπροστά από μία ακριβή εικόνα. Αν κάποιος προσεύχεται με αγνότητα και πίστη, μπορεί να το κάνει ακόμη και μπροστά από μία απλή χάρτινη μικρή εικόνα σαν αυτές που μοιράζουν κάποιες εκκλησίες στις γιορτές.

Στις επιχειρήσεις που ειδικεύονται στην πώληση εικόνων και όχι μόνο, θα βρείτε μια πολύ μεγάλη ποικιλία από εικόνες. Επιλέξτε αυτή που σας «μιλάει» περισσότερο και μην σας ανησυχεί αν είναι φθηνή. Δεν είναι ανάγκη να ξοδέψετε μία περιουσία για μία εικόνα, ειδικά στις δύσκολες μέρες που ζούμε. Εννοείται ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς ακριβές εικόνες σαν επίδειξη του πλούτου του.

Κοινοποιήστε το άρθρο


Καλέστε μας τώρα