Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος: Αναρίθμητα Θαύματα – Πότε γιορτάζει;

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος: Αναρίθμητα Θαύματα - Πότε γιορτάζει;

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος: Αναρίθμητα Θαύματα – Πότε γιορτάζει;

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος είναι ένας πολύ αγαπητός Άγιος ο οποίος συνδέεται με πολλά θαύματα, κάποια από τα οποία συνέβησαν σχετικά πρόσφατα. Το όνομα του συνδέθηκε με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Εύβοια καθώς λέγεται ότι προστάτευσε κάποια χωριά αλλάζοντας την πορεία του ανέμου ή στέλνοντας και κάποιες βροχές. Εννοείται ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος είναι πολύ αγαπητός στην Εύβοια, ειδικά στο χωριό Προκόπι και τη γύρω περιοχή και θεωρείται ο προστάτης του νησιού.

Μπορεί ο Άγιος να είναι ιδιαίτερα γνωστός και να συρρέουν χιλιάδες πιστού να προσκυνήσουν τα λείψανα του, αλλά η ιστορία του δεν είναι και τόσο γνωστή. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να ξέρετε για τον τόσο δημοφιλή Άγιο.

Βίος και πολιτεία του Οσίου Ιωάννου Ρώσου

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος λέγεται έτσι γιατί η καταγωγή του ήταν από την περιοχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στην οποία σήμερα βρίσκεται το κράτος της Ουκρανίας. Γεννήθηκε το 1690 και συμμετείχε στον πόλεμο ανάμεσα στην Ρωσική και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπου και πολέμησε στον στρατό του Αυτοκράτορα Πέτρου του Μεγάλου. Κατά τη διάρκεια μίας μάχης, ο Ιωάννης πιάστηκε αιχμάλωτος και πωλήθηκε σαν σκλάβος. Ο άνθρωπος που τον αγόρασε ήταν ένας πλούσιος Οθωμανός ευγενής.

Ο Ιωάννης μεταφέρθηκε στο σπίτι του ευγενή στο Προκόπι της Μικράς Ασίας. Εκεί ο Αφέντης του προσπάθησε να τον κάνει να αλλαξοπιστήσει, αλλά όταν είδε ότι οι προσπάθειες του δεν έπιαναν τόπο γιατί η πίστη του Ιωάννη ήταν πάρα πολύ ισχυρή, τα παράτησε. Ο Ιωάννης κάθε μέρα έκανε κάθε μέρα δύσκολες αγροτικές εργασίες και το βράδυ προσευχόταν στην μικρή εκκλησία της περιοχής. Διέμενε σε άθλιες συνθήκες αφού κοιμόταν στο στάβλο του Αφέντη του κι έτρωγε λίγο φαγητό κάθε μέρα.

Όταν ο Αφέντης του Ιωάννη πήγε για προσκύνημα στη Μέκκα, ξέχασε το αγαπημένο του πιάτο για ρύζι στο σπίτι και ο Ιωάννης του το έστειλε με έναν θαυματουργό τρόπο. Ο Αφέντης του μάλιστα επέστρεψε με το πιάτο που δεν είχε πάρει μαζί του στο ταξίδι, αποδεικνύοντας έτσι ότι το θαύμα όντως συνέβη. Ο Αφέντης προθυμοποιήθηκε να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του σαν ανταμοιβή για το θαύμα του, αλλά ο Άγιος αρνήθηκε και συνέχισε την απλή ζωή του η οποία ήταν μοιρασμένη ανάμεσα στη σκληρή σωματική εργασία και την προσευχή μέχρι τον θάνατο του από φυσικά αίτια στην ηλικία των 40 ετών.

Εορτή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου

Η μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Μαΐου. Την ημέρα εκείνη γίνονται πολλά πανηγύρια στην Εύβοια και το μεγαλύτερο είναι φυσικά στο χωριό Προκόπι.

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος – Τα θαύματα

Ο Άγιος Ιωάννης ενταφιάστηκε σαν Χριστιανός αλλά τρία χρόνια μετά την ταφή του εμφανίστηκε στα όνειρα πιστών της περιοχής και ζήτησε να γίνει εκταφή του σκηνώματος του. Όταν έγινε η εκταφή, οι πιστοί είδαν ότι το σώμα του ήταν ακέραιο. Το σκήνωμα του τοποθετήθηκε στην Αγία Τράπεζα της εκκλησίας στην οποία προσευχόταν κάθε μέρα ο Άγιος. Μερικά χρόνια μετά από την τοποθέτηση των οστών, οι Τούρκοι έκαψαν το χωριό Προκόπι και την εκκλησία, αλλά το σκήνωμα του Αγίου δεν έπαθε τίποτα. Οι πιστοί το μετέφεραν σε άλλο χωριό, αλλά αυτό γυρνούσε κάθε βράδυ στο Προκόπι και σταμάτησε μόνο μετά από πολλές αγρυπνίες.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών ιδρύθηκε το χωριό Προκόπι στην Εύβοια από τους Μικρασιάτες και αποφασίστηκε να φέρουν το σκήνωμα του Αγίου στο χωριό τους. Το πλοίο το οποίο μετέφερε το σκήνωμα έπαθε στην πορεία μία βλάβη την οποία δεν μπορούσε να εντοπίσει και αν επισκευάσει κανείς, ωστόσο η βλάβη επισκευάστηκε με θαυματουργό τρόπο όταν οι ναύτες έβγαλαν το σκήνωμα του Αγίου από το αμπάρι και το περιέφεραν στο κατάστρωμα.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί καρκινοπαθείς έχουν παραδεχτεί ότι ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος τους θεράπευσε από την ασθένεια τους, κάποιοι από αυτούς μάλιστα το έχουν κάνει αυτό επώνυμα, πράγμα που δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία στα λεγόμενα τους.

Εάν ενδιαφέρεστε για Εικόνες Αγίων αγορά περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας για να βρείτε τον Άγιο που επιθυμείτε. Ένας ακόμη Άγιος που αξίζει να διαβάσετε το βίο του είναι ο Άγιος Κυπριανός.

 

Δείτε όλες τις εικόνες του Αγίου Ιωάννη, στο κατάστημά μας

Κοινοποιήστε το άρθρο


Καλέστε μας τώρα