Γιατί η προσευχή στην Θεοτόκο έχει αποτέλεσμα αν γίνει με ευλάβεια

Γιατί η προσευχή στην Θεοτόκο έχει αποτέλεσμα αν γίνει με ευλάβεια

Γιατί η προσευχή στην Θεοτόκο έχει αποτέλεσμα αν γίνει με ευλάβεια

Η προσευχή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πίστη μας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές της θρησκείας μας και πρέπει να γίνεται από όλους που λένε ότι πιστεύουν στον Θεό. Με την προσευχή ο άνθρωπος καταφέρνει έστω και νοερά να έρχεται σε επαφή με το θείο, δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μετά την προσευχή νιώθουμε ένα αίσθημα αγαλλίασης, σαν ένα βάρος να έφυγε από πάνω μας. Οι προσευχές στην Παναγία μας είναι ιδιαίτερα συχνές και μάλιστα θεωρούνται από τις πιο ισχυρές.

Η προσευχή στην Παναγία είναι τόσο ισχυρή γιατί η Θεοτόκος είναι και η μητέρα όλων των Χριστιανών. Στην ουσία είναι σαν να λέμε τα προβλήματα και τις ανάγκες μας στη μητέρα μας. Όπως λοιπόν η μητέρα μας θα ακούσει με προσοχή αυτό που μας βασανίζει και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μας βοηθήσει, το ίδιο θα κάνει και η Παναγία μας, αρκεί πάντα να είμαστε κι εμείς σωστοί από την πλευρά. Για να εισακουστεί μία προσευχή από την Παναγία δεν χρειάζεται να είμαστε σε κάποια εκκλησία ή μοναστήρι περιτριγυρισμένοι από Βυζαντινές εικόνες Παναγίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι ευλάβεια. Τι σημαίνει όμως αυτό;

Αναγνώριση των λαθών και της φύσης μας

Το πρώτο βήμα σε κάθε προσευχή στην Παναγία αλλά και γενικότερα είναι να ζητήσουμε συγχώρεση για τις αμαρτίες μας. Κάθε μας προσευχή πρέπει να ξεκινάει με τα λόγια «συγχώρεσε με τον αμαρτωλό» για να δείξουμε ότι καταλαβαίνουμε την αμαρτωλή φύση μας και ότι δεν είμαστε τόσο υπερήφανοι ώστε να πιστεύουμε ότι δεν έχουμε αμαρτίες. Ο μόνος αναμάρτητος άλλωστε είναι ο Ιησούς Χριστός. Εννοείται ότι το αίτημα για συγχώρεση θα πρέπει να γίνεται από το βάθος της καρδιάς μας και με ειλικρίνεια, αλλιώς είναι απλά λόγια και δεν δείχνουμε ευλάβεια και ταπεινότητα απέναντι στη Παναγία.

Ταπεινότητα

Ευλάβεια σημαίνει και ταπεινότητα. Αν αιτούμαστε κάτι από την Παναγία για να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα ή δυσκολία στη ζωή μας θα πρέπει να το ζητάμε ταπεινά, θα πρέπει να παρακαλάμε. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απαιτούμε κάτι από την Παναγία ή τον Θεό στη προσευχή μας. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι μας χρωστούν κάτι ή ότι αυτό που ζητάμε μας ανήκει δικαιωματικά λόγω της πίστης μας ή του βίου μας. Κάθε αίτημα στην προσευχή μας θα πρέπει να συνοδεύεται και από ευχαριστία. Αν το αίτημα μας δεν ικανοποιηθεί άμεσα αυτό δεν σημαίνει ότι η προσευχή μας δεν εισακούστηκε. Θα πρέπει να έχουμε πίστη και υπομονή γιατί μόνο ο Θεός γνωρίζει πότε είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να λάβουμε αυτό που αιτούμαστε.

Σωστά αιτήματα

Όπως είπαμε και πριν, οι προσευχές στην Παναγία μας είναι ιδιαίτερα ισχυρές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εισακούγονται όλες ανεξαιρέτως. Οι προσευχές που αιτούνται κάποια σαρκική ή άλλη ηδονή δεν πρόκειται να εισακουστούν όπως και αυτές που στην ουσία θα έχουν σαν αποτέλεσμα κάποιο αμάρτημα. Δεν μπορεί να ζητήσει κάποιος βοήθεια από την Παναγία για να κλέψει έναν συνάνθρωπο του. Επίσης, εννοείται ότι καμία προσευχή με την οποία κάποιος ζητάει να πάθει κάποιο κακό ένας συνάνθρωπος του δεν πρόκειται να γίνει δεκτή και να εισακουστεί. Αυτό είναι και λογικό δεδομένου ότι ο Χριστός είπε ότι πρέπει να αγαπούμε τους εχθρούς μας και να γυρνάμε και το άλλο μάγουλο όταν μας χτυπούν αντί να ζητούμε εκδίκηση.

Αναγνωρίστε την απόσπαση της προσευχής σας

Λόγω της ανθρώπινης φύσης μας είναι πολύ δύσκολο να μείνουμε συγκεντρωμένοι στην διάρκεια της προσευχής μας. Διάφορε σκέψεις, μικρές ή μεγαλύτερες, εισβάλουν ασταμάτητα στο μυαλό μας, ακόμη και αν βρισκόμαστε μέσα στην κατάνυξη ενός ναού ή ενός μοναστηριού. Αν η προσευχή μας γίνεται με ευλάβεια, τότε θα πρέπει να αναγνωρίζουμε την αδυναμία μας αυτή και να ξεκινάμε από την αρχή αυτό που σκεφτόμασταν όταν η σκέψη μας ξέφυγε, αλλιώς είναι σαν να κάνουμε την προσευχή μας διεκπαιρεωτικά και όχι ευλαβικά.

 

Δείτε όλες τις εικόνες της Παναγίας, στο κατάστημά μας

Κοινοποιήστε το άρθρο


Καλέστε μας τώρα