Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυρας: Βίος, Γιορτή & τα Θαύματα
Ο Άγιος Χαράλαμπος μπορεί να μην είναι ένας από τους πιο γνωστούς Αγίους της Εκκλησίας, αλλά είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην περιοχή της Ηλείας όπου λέγεται ότι έκανε πολλά θαύματα και μάλιστα σχετικά πρόσφατα. Ο Χαράλαμπος είναι ένας από τους πρώτους Αγίους της Εκκλησίας μας και ως εκ τούτου δεν γνωρίζουμε πολλά για τον βίο του, αυτά που ξέρουμε όμως είναι αρκετά για να τον χαρακτηρίζουμε Μεγαλομάρτυρα και να τιμούμε την μνήμη του με μεγάλη λαμπρότητα, ειδικά στην Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της Νοτίου Ελλάδος.
Η ζωή και η γιορτή του Αγίου
Όπως είπαμε και πριν, ξέρουμε πολύ λίγα για την ζωή του Αγίου Χαράλαμπου αλλά γνωρίζουμε αρκετά για το Μαρτύριο του. Γνωρίζουμε ότι γεννήθηκε στη Μαγνησία της Μικρής Ασίας περίπου το 89 μΧ, ότι ήταν ιερέας και ότι όταν συνελήφθη και μαρτύρησε το 202 μΧ, δηλαδή όταν ήταν 113 ετών.
Την περίοδο εκείνη ο Αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σέβηρος ξεκίνησε πολύ σκληρούς διωγμούς εναντίον των Χριστιανών. Στα πλαίσια αυτών των διωγμών συνελήφθη και ο Χαράλαμπος, παρά την πάρα πολύ μεγάλη του ηλικία. Ο Χαράλαμπος μεταφέρθηκε στην Αντιόχεια όπου υπεβλήθη σε φοβερά βασανιστήρια, με αποκορύφωση την αφαίρεση του δέρματος του ενώ ήταν ακόμη ζωντανός. Ο Άγιος Χαράλαμπος υπέμεινε τα βασανιστήρια του χωρίς να δειλιάσει και χωρίς να κλαίει και να ουρλιάζει, αλλά υμνώντας κι ευχαριστώντας τον Θεό. Η στάση του αυτή μάλιστα έκανε κάποιους από τους φρουρούς και τους βασανιστές του να ασπαστούν τον Χριστιανισμό. Εν τέλει ο Χαράλαμπος αποκεφαλίστηκε.
Η μνήμη του Αγίου Χαράλαμπου τιμάται κάθε χρόνο στις 10 Φεβρουαρίου και όπως είπαμε και πριν, στην Ηλεία και συγκεκριμένα στα Φιλιατρά, γίνεται μεγάλη γιορτή η οποία συνοδεύεται και από τη λιτάνευση της εικόνας του.
Άγιος Χαράλαμπος ο Θαυματουργός – Τα θαύματα
Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι γνωστός για τα θαύματα του και ιδιαίτερα για τα σύγχρονα του που έλαβαν χώρα στη περιοχή της Ηλείας. Ένα από τα πρώτα θαύματα του που αναφέρονται είναι η προστασία της Ηλείας από μία Πανδημία. Παιδιά αλλά και άλλοι κάτοικοι λένε πως έβλεπαν στον ουρανό έναν γέροντα – τον Άγιο Χαράλαμπο – να διώχνει με το ραβδί του ένα μαύρο σύννεφο, το οποίο συμβόλιζε τον λοιμό που θα έβρισκε την περιοχή.
Την περίοδο της Κατοχής, οι Γερμανοί ήταν έτοιμοι να καταστρέψουν τα Φιλιατρά και να στείλουν σχεδόν όλους τους κατοίκους τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία, αλλά στις 19 Ιουλίου 1944 το σχέδιο τους ανατράπηκε χάρη σε παρέμβαση του Αγίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά κατά τους βομβαρδισμούς της περιοχής από τους Γερμανούς επικρατούσε πολύ πυκνή συννεφιά και συχνά έπεφτε ξαφνικά παχιά ομίχλη με αποτέλεσμα τα βομβαρδιστικά να μην μπορούν να βρουν τον στόχο τους και να γυρνούν άπραγα στις βάσεις τους. Τα καιρικά φαινόμενα αποδίδονται σε παρέμβαση του Αγίου χάρη στην αφύσικη ταχύτητα με την οποία αναπτύσσονταν.
Το 1993 ο Πύργος επλήγη από τρεις αρκετά ισχυρούς σεισμούς, χωρίς όμως να έχουμε μεγάλη απώλεια ζωών και μεγάλες καταστροφές. Τότε πολλοί κάτοικοι είπαν ότι είδαν στον ύπνο τους τον Χαράλαμπο ο οποίος τους είπε ότι αυτός διαίρεσε έναν μεγάλο και τρομερό σεισμό σε τρεις μικρότερους για να σωθούν οι κάτοικοι και η περιοχή. Τέλος, ακόμη και σήμερα λέγεται ότι σε περιόδους ανομβρίας, η λιτανεία της εικόνας του Αγίου Χαραλάμπους φέρνει πάντα βροχή.
Τι προστατεύει;
Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι ο πολιούχος των ακολούθων περιοχών: Φιλιατρά, Πρέβεζα, Πύργος, Ληξούρι, Κέα, Παξοί, Κρήνη (Τσεσμέ) της Μικράς Ασίας και Παλαιομονάστηρο Τρικάλων. Στη περιοχή των Φιλιατρών μάλιστα υπάρχει ένα εκκλησάκι που λέγεται πως έχτισε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, κάτι που δείχνει τη σχέση της περιοχής με τον Άγιο Χαράλαμπο.
Άγιος Χαράλαμπος – Προσευχή
Ως στύλος ακλόνητος, της Εκκλησίας Χριστού,
καί λύχνος αείφωτος της οικουμένης σοφέ,
εδείχθης Χαράλαμπες·
ελαμψας εν τω κόσμω, διά του μαρτυρίου,
ελυσας των ειδώλων, τήν σκοτόμαιναν μάκαρ,
διό εν παρρησία Χριστου, πρέσβευε σωθηναι ημας.
Ακόμη μια δυνατή προσευχή είναι η προσευχή του Άγιου Κυπριανού για τη γλωσσοφαγία και τα μάγια.
Στο κατάστημά μας θα βρείτε την εικόνα του Αγίου σε οικονομικές χρυσοτυπίες αλλά και άλλες οικονομικές εικόνες Αγίων όπως αυτή του Αγίου Εφραίμ.