Αρχάγγελος Μιχαήλ: Ποιος ήταν ο Στρατηλάτης των Αγγέλων;
Όλοι μας έχουμε ακούσει για τους Αρχάγγελους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Ο Γαβριήλ είναι αυτός που ανακοίνωσε στην Μαρία το γεγονός ότι θα γίνει η μητέρα του Χριστού και της έδωσε τον Κρίνο ενώ ο Μιχαήλ, είναι γνωστός ως Αρχιστράτηγος των δυνάμεων του Παραδείσου και των Αγγέλων. Οι δύο Αρχάγγελοι απεικονίζονται συχνά με πολεμική ενδυμασία και κρατώντας σπαθιά, κάτι που δείχνει ότι είναι πάνω απ’ όλα πιστού στρατιώτες του Κυρίου μας, έτοιμοι να πολεμήσουν και να τιμωρήσουν τους αντιπάλους του.
Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ για να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτόν και την μοναδική θέση που έχει στη πίστη και τη θρησκεία μας γενικότερα.
Αρχάγγελος Μιχαήλ & Εωσφόρος
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ένας από τους λίγους Αγγέλους που αναφέρονται με το όνομα τους στην Αγία Γραφή, όπως φυσικά και ο Γαβριήλ. Ο Μιχαήλ αναφέρεται από τα πρώτα κεφάλαια της Βίβλου αφού είναι αυτός που συγκράτησε το χέρι του Αβραάμ λίγο πριν θυσιάσει τον γιο του Ισαάκ ενώ στην Έξοδο αναφέρεται ότι οδηγούσε τους Ισραηλίτες στη γη της Επαγγελίας με τη μορφή σύννεφου την ημέρα και φωτιάς τη νύχτα.
Η πιο σημαντική αναφορά όμως στον Μιχαήλ γίνεται στα κεφάλαια που αφορούν την Ανταρσία του Εωσφόρου, του Αρχάγγελου που προσπάθησε τυφλωμένος από αλαζονεία κι εγωισμό να εκθρονίσει τον Θεό και να πάρει τη θέση του. Όταν λοιπόν ο Εωσφόρος κάλεσε τους άλλους Αγγέλους να πάνε με το μέρος του, ο Μιχαήλ ήταν αυτός που απάντησε πρώτος λέγοντας «στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου» και τα λόγια του απέτρεψαν τους Αγγέλους από το να λιποτακτήσουν με αποτέλεσμα ο Εωσφόρος και οι άγγελοι που τον ακολούθησαν να χάσουν τη μάχη, να καταποντιστούν στην κόλαση και να γίνουν ο Διάβολος και οι Δαίμονες του. Έκτοτε ο Μιχαήλ έγινε ο ατρόμητος Στρατηγός του Θεού κι ένας από τους αγαπημένους του Αγγέλους.
Πώς εμφανίζεται ο Αρχάγγελος Μιχαήλ;
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ απεικονίζεται με την μορφή ενός πολεμιστή με πανοπλία (θώρακα και περικνημίδες) ο οποίος φυσικά έχει λευκά φτερά και κρατά ένα μεγάλο σπαθί στο ένα του χέρι, δείχνοντας έτσι τον «πολεμικό» του ρόλο. Στο Μανταμάδο της Λέσβου, υπάρχει η εικόνα του Ταξιάρχη η οποία είναι η μοναδική ανάγλυφη εικόνα που θα δει κανείς σε ορθόδοξη εκκλησία. Η εν λόγω εικόνα είναι φτιαγμένη από πηλό ο οποίος δημιουργήθηκε από το αίμα των μοναχών της περιοχής οι οποίοι σφαγιάστηκαν από Σαρακηνούς πειρατές. Ο μοναδικός επιζών μοναχός είδε τον Μιχαήλ να κατεβαίνει και να διώχνει τους πειρατές κι έφτιαξε την εικόνα του, ακριβώς όπως τον είδε. Η εν λόγω εικόνα λοιπόν, μας δίνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της μορφής του Μιχαήλ.
Τι προστατεύει;
Ο αρχάγγελος Μιχαήλ μαζί με τον Γαβριήλ είναι οι προστάτες της Πολεμικής Αεροπορίας μας και κάθε χρόνο στη γιορτή τους, πολλά αεροδρόμια της Πολεμικής Αεροπορίας ανοίγουν στο κοινό για να δουν όλοι οι Έλληνες από κοντά τα πολεμικά αεροσκάφη που πετούν κάθε μέρα οι δικοί μας «άγγελοι», οι ατρόμητοι πιλότοι μας.
Αρχάγγελος Μιχαήλ και Σημάδια
Στην παράδοση ο Μιχαήλ έχει τον ρόλο του ψυχοπομπού, δηλαδή έχει έναν ρόλο παρόμοιο με αυτόν του Ερμή στην αρχαιότητα: οδηγεί τις ψυχές μετά το θάνατο τους. Λέγεται λοιπόν πως αν κάποιος άνθρωπος ήταν πραγματικά ενάρετος στη ζωή του και ζούσε σύμφωνα με τις διδαχές τρων Αγίων και του Χριστού μας, τότε θα κατέβει ο ίδιος ο Μιχαήλ για αν πάρει την ψυχή του. Σημάδι της έλευσης του Αρχαγγέλου είναι η αγαλλίαση, η γαλήνη ή ακόμη και η χαρά που μπορεί να έχει κάποιος ετοιμοθάνατος λίγο πριν «φύγει», κάτι που φυσικά οφείλεται στο γεγονός ότι βλέπει τον πανέμορφο και γλυκό Άγγελο μπροστά του. Ο Μιχαήλ παραλαμβάνει τις ψυχές λοιπόν και τις παραδίδει για Κρίση, οπότε και αποφασίζεται αν θα ανέβουν στον Παράδεισο ή θα πάνε στη Κόλαση.