ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αγριομανίταρα φουρνιστά με πατάτες

Μια πεντανόστιμη και υγιεινή συνταγή για κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό.

Υλικά

1 κιλό άγρια μανιτάρια ή πλευρώτους

2 κιλά πατάτες κομμένες σε ροδέλες μεσαίου πάχους

5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

1/3 ματσάκι μαϊντανού ψιλοκομμένο

1 φλυτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι

Εκτέλεση

  • Αν χρησιμοποιήσουμε άγρια μανιτάρια τα καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανάκι επιμελώς για να φύγει το χώμα πριν τα μαγειρέψουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε μανιτάρια εμπορίου τα κόβουμε απευθείας σε μεγάλα κομμάτια.
  • Κόβουμε τις πατάτες μας και τα κρεμμύδι σε χοντρές ροδέλες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
  • Τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί, προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και το λάδι.
  • Τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας για να πάνε παντού τα υλικά
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 oC  για περίπου μια ώρα.
  • Σερβίρουμε σε πιατέλα και προσθέτουμε φρεσκοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα

Συμβουλές μαγειρικής

Τα μανιτάρια αποτελούνται από 97% νερό. Όταν τα πλένουμε έχουν την ιδιότητα να «ρουφάνε» όλο το νερό με αποτέλεσμα να νερώσουν το φαγητό μας. Για τον λόγο αυτό τα καθαρίζουμε προσεκτικά με βρεγμένο πανί ή τα χρησιμοποιούμε όπως είναι εάν είναι καθαρά.

Το σκόρδο πριν το χρησιμοποιήσουμε το κόβουμε κατα μήκος και αφαιρούμε την φύτρα. Έτσι είναι πιο εύπεπτο και φεύγει όλη η αψάδα.

 

Read more...

Παραδοσιακή Φανουρόπιτα

Για τη νηστίσιμη φανουρόπιτα θα χρειαστείτε:

  • 320 γρ. ελαιόλαδο
  • 320 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 540 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 160 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 340 γρ. άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  • Λαδώνουμε ελαφρώς και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 24 εκ.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το λάδι και τον χυμό και ανακατεύουμε με το χέρι.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Το αδειάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για 45-50 λεπτά.
  • Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει και γαρνίρουμε με άχνη ζάχαρη.

Πηγή: www.steliosparliaros.gr 

 

Read more...