Αγριομανίταρα φουρνιστά με πατάτες
Μια πεντανόστιμη και υγιεινή συνταγή για κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό.
Υλικά
1 κιλό άγρια μανιτάρια ή πλευρώτους
2 κιλά πατάτες κομμένες σε ροδέλες μεσαίου πάχους
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
1/3 ματσάκι μαϊντανού ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ρίγανη ή θυμάρι
Εκτέλεση
- Αν χρησιμοποιήσουμε άγρια μανιτάρια τα καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανάκι επιμελώς για να φύγει το χώμα πριν τα μαγειρέψουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε μανιτάρια εμπορίου τα κόβουμε απευθείας σε μεγάλα κομμάτια.
- Κόβουμε τις πατάτες μας και τα κρεμμύδι σε χοντρές ροδέλες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
- Τα τοποθετούμε μέσα στο ταψί, προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και το λάδι.
- Τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας για να πάνε παντού τα υλικά
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 oC για περίπου μια ώρα.
- Σερβίρουμε σε πιατέλα και προσθέτουμε φρεσκοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα
Συμβουλές μαγειρικής
Τα μανιτάρια αποτελούνται από 97% νερό. Όταν τα πλένουμε έχουν την ιδιότητα να “ρουφάνε” όλο το νερό με αποτέλεσμα να νερώσουν το φαγητό μας. Για τον λόγο αυτό τα καθαρίζουμε προσεκτικά με βρεγμένο πανί ή τα χρησιμοποιούμε όπως είναι εάν είναι καθαρά.
Το σκόρδο πριν το χρησιμοποιήσουμε το κόβουμε κατα μήκος και αφαιρούμε την φύτρα. Έτσι είναι πιο εύπεπτο και φεύγει όλη η αψάδα.