Ιερά Μονή Ζωγράφου Αγίου Όρους

Ιερά Μονή Ζωγράφου

Η Ιερά Μονή Ζωγράφου είναι οικοδομημένη πάνω στο βουνό, σε μια πλαγιά στο βορειοδυτικό άκρο της αθωνικής χερσονήσου και κατέχει ιδιαίτερη σημασία για τους Βούλγαρους Ορθόδοξους.

Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα κατά τα χρόνια του αυτοκράτορα Λέοντα Σοφού, από τρία αδέρφια, το Μωυσή, τον Ααρών και τον Ιωάννη από την Αχρίδα. Στην μετά βυζαντινή περίοδο η μονή καταστράφηκε από τους Καταλανούς πειρατές, αλλά ανοικοδομήθηκε χάρη στην οικονομική ενίσχυση των Παλαιολόγων, καθώς και ισχυρών ηγεμόνων των παραδουνάβιων χωρών. Στην μονή αρχικά έμεναν Βούλγαροι, Έλληνες και Σέρβοι μοναχοί, από το 1845 όμως και έπειτα διαμένουν μόνο Βούλγαροι μοναχοί. Σήμερα, η μοναστική δύναμη της Μονής ανέρχεται στα 20-30 άτομα.

Το νέο Καθολικό της που χτίστηκε το 1801 είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο και αγιογραφήθηκε το 1817, ενώ ο νάρθηκας το 1840. Η μονή έχει 14 παρεκκλήσια από τα οποία τα τρία είναι αγιογραφημένα. Ταυτόχρονα, το τέμπλο και η Αγία Τράπεζα είναι διακοσμημένα με θαυμάσια ξυλόγλυπτα.

Οι επισκέπτες της μονής αξίζει να δουν το καθολικό με την αχειροποίητη εικόνα του Αγίου Γεωργίου, το μνημείο των 26 ζωγράφων μαρτύρων που βρίσκεται στην αυλή της Μονής αλλά και τη βιβλιοθήκη με τις περγαμηνές του 12ου-13ου αιώνα.

Η βιβλιοθήκη της μονής στεγάζεται στον πύργο και εκεί φυλάσσονται 10.000 έντυπα βιβλία, πολλά χειρόγραφα στα ελληνικά αλλά και πολύ σπάνιοι κωδικοί στα σλάβικα και στα βουλγαρικά. Σημαντικότερο από αυτά είναι το ψαλτήρι του Ραβομήρ του 13ου αιώνα. Επίσης, εξαιρετικής σημασίας είναι τα 3 σλαβικά χειρόγραφα, το Μηνολόγιον του Ντράγκαν του 13ου αιώνα όπου περιγράφονται οι βίοι μαρτύρων, το Τετραευαγγέλιο στα σλάβικα από το 1569 και ο κώδικας αρ.1 που αποτελεί την πρώτη καταγραφή της ιστορίας της Βουλγαρίας γραμμένη από τον μοναχό Παΐσιο το 1745.

Στο σκευοφυλάκιο της μονής βρίσκονται λείψανα αγίων αλλά και πλήθος από ιερά κειμήλια, άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη, ξυλόγλυπτοι σταυροί αλλά και άγιες εικόνες. Μια από αυτές είναι η Παναγία η Επακούουσα. Η σημαντικότερη εικόνα της μονής είναι η πρώτη εικόνα του Αγίου Γεωργίου, η οποία είναι καλυμμένη με χρυσό, ασήμι αλλά και πολύτιμα διαμάντια, και είναι μια εικόνα που σχετίζεται άμεσα με την ιστορία της μονής.

Βρείτε στο Μοναστήρι μια πλήρη συλλογή αγίων εικόνων φιλοτεχνημένες με εξαιρετική ιστορική και θρησκευτική πιστότητα, καθώς και αυθεντικά εργόχειρα από τις Μονές του Αγίου Όρους.


Ιερά Μονή Ζωγράφου

[ultimate_info_table design_style=”design04″ color_scheme=”gray” package_heading=”Στοιχεία Επικοινωνίας” icon_type=”selector” icon=”Defaults-phone-square” icon_size=”50″ icon_color=”#603f1b” heading_font_size=”desktop:20px;” features_font_size=”desktop:18px;”]

Τηλέφωνο: +30 23770-23247

[/ultimate_info_table]

Καλέστε μας τώρα