Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους

Ιερά Μονή Ξενοφώντος

Η Ιερά Μονή Ξενοφώντος, είναι το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας Οδηγήτριας.

 

Η μονή που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο, κοσμεί τις δυτικές ακτές του Αγίου Όρους και είναι χτισμένη πάνω στη θάλασσα. Βρίσκεται ανάμεσα στις Μονές Δοχειαρίου και Αγίου Παντελεήμονος και διαθέτει 8 παρεκκλήσια εντός της κτιριακής της έκτασης και 6 εκτός.

 

Το μοναστήρι έχει δυο Καθολικά, που είναι αφιερωμένα στους δυο μεγαλομάρτυρες Άγιο Γεώργιο και Άγιο Δημήτριο. Το νέο Καθολικό της μονής είναι το μεγαλοπρεπέστερο ανάμεσα στις είκοσι αγιορείτικες μονές.

 

Η πρώτη ιστορική αναφορά της μονής έγινε το τελευταίο τέταρτο του 11ου αιώνα, όπου και γνώρισε μεγάλη ακμή, η οποία ωστόσο διακόπτεται με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Τις αλλεπάλληλες καταστροφές και λεηλασίες διαδέχονται οι γενναιόδωρες προσφορές ηγεμόνων από τις παραδουνάβιες χώρες, που οδηγούν και πάλι την μονή σε ανθοφορία.

 

Ιερά Κειμήλια  

Από τα ιερά λείψανα της μονής ξεχωρίζουν η Τίμια Χείρα του Προστάτη της μονής Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και δυο ψηφιδωτές εικόνες των Αγίων Γεωργίου και Δημητρίου. Στη βιβλιοθήκη της μονής βρίσκονται 300 περίπου χειρόγραφα και πάνω από 4,000 βιβλία, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το νέο μουσείο της μονής.

 

Παναγία Οδηγήτρια

 Η ιερή αυτή εικόνα φιλοξενούνταν από πολύ παλιά στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, το 1730 όμως εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ξαφνικά από τη θέση της ενώ οι πύλες της μονής ήταν κλειδωμένες και βρέθηκε στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος. Όλοι απέδωσαν σε κάποιο κλέφτη το γεγονός και οι Βατοπαιδινοί μοναχοί αφού πήραν πίσω την εικόνα, έλαβαν αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας και σφράγισαν τον ναό. Λίγο αργότερα όμως όταν ανοίχτηκε η εκκλησία για την ακολουθία, η εικόνα έλειπε και πάλι και σύντομα διαδόθηκε η είδηση από την Μονή Ξενοφώντος ότι βρέθηκε και πάλι στην ίδια θέση στο καθολικό.

 

Οι Βατοπαιδινοί τότε, αντιλήφθηκαν ότι ήταν θαύμα και αποφάσισαν να μην αντισταθούν στη θέληση της Παναγίας. Έτρεξαν λοιπόν στη Μονή Ξενοφώντος για να προσκυνήσουν την Παναγία Οδηγήτρια και για μεγάλο χρονικό διάστημα έστελναν λάδι και κερί στην νέα της κατοικία. Από τότε, πάρθηκε η απόφαση οι Ξενοφωντινοί και οι Βατοπαιδινοί Πατέρες να εορτάζουν από κοινού το γεγονός αυτό.

 

Στο Μοναστήρι μπορείτε να βρείτε μια πλήρη συλλογή μοναστηριακών και αυθεντικών αγιορείτικων ειδών και εξαιρετικών εικόνων, που διαφυλάττουν όλη την πίστη και παράδοση της Εκκλησίας μας.


Ιερά Μονή Ξενοφώντος

[ultimate_info_table design_style=”design04″ color_scheme=”gray” package_heading=”Στοιχεία Επικοινωνίας” icon_type=”selector” icon=”Defaults-phone-square” icon_size=”50″ icon_color=”#603f1b” heading_font_size=”desktop:20px;” features_font_size=”desktop:18px;”]

Τηλέφωνο: +30 23770 23243

email: arhontariki@imxenophontos.gr

[/ultimate_info_table]

Καλέστε μας τώρα