Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους

Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας

Η Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τον μοναχό ερημίτη Σίμων. Το αρχικό όνομα της Μονής ήταν “Νέα Βηθλεέμ” και διατηρήθηκε μέχρι τον 19ο αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομα της από το άστρο που καθοδήγησε τον Άγιο Σίμωνα. Ωστόσο κτήτορας της μονής θεωρείται και η Αγία Μαγδαληνή χάρη στην οποία συγκεντρώθηκαν μεγάλα ποσά που βοήθησαν στην ανοικοδόμηση της έπειτα από τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη. 

 

Η Μονή έχει υποστεί τρεις καταστροφικές πυρκαγιές στην ιστορία της, το 1580, 1626 και το 1891. Μετά την καταστροφή του 1581 οι πατέρες εγκατέλειψαν την μονή και εγκαταστάθηκαν στην μονή Ξενοφώντος, όπου εξοφλούν τα χρέη της με το ταμείο της Μονής τους.

 

Τα επόμενα χρόνια παρόλες τις οικονομικές στερήσεις των μοναχών και την βοήθεια που προσέφερε ο Ρουμάνος ηγεμόνας Μιχαήλ Βιτεασούλ ο Γενναίος, η Μονή ανοικοδομήθηκε με πολύ αργούς ρυθμούς.

 

Το Καθολικό της Μονής που καταστράφηκε σε πυρκαγιά το 1891, τιμάται στις 25 Δεκεμβρίου, στη Γέννηση του Χριστού. Στους τρούλους της προθέσεως και του διακονικού διατηρούνται τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1633 και ανακαινίστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα. Ωστόσο ο υπόλοιπος ναός είναι σήμερα χωρίς τοιχογραφίες.

 

Η συνολική μοναστική δύναμη της μονής, σύνολο δοκίμων και των εντός και εκτός Αγίου Όρους εξαρτηματικών αδελφών ανέρχεται στους 120-130 μοναχούς.


Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας

[ultimate_info_table design_style=”design04″ color_scheme=”gray” package_heading=”Στοιχεία Επικοινωνίας” icon_type=”selector” icon=”Defaults-phone-square” icon_size=”50″ icon_color=”#603f1b” heading_font_size=”desktop:20px;” features_font_size=”desktop:18px;”]

Τηλέφωνο: +30 23770 23254

[/ultimate_info_table]

Καλέστε μας τώρα