Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους

Ιερά Μονή Παντοκράτορος

Η Ι.Μ Παντοκράτορος είναι μια μονή εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, χτισμένη πάνω στην θάλασσα στην ανατολική πλευρά του Αγίου Όρους, και είναι αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος.Εκεί είναι εγκατεστημένη η αδελφότητα 25 μοναχών.

 

Ιδρυτές της μονής ήταν οι δυο αξιωματικοί του Βυζαντίου, Αλέξιος και Ιωάννης, οι οποίοι στα μέσα του 14ου αιώνα μόνασαν σε κελί.  Στην συνέχεια με την ενίσχυση του αυτοκράτορα Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγου το κελί πήρε την μορφή μοναστηριού. Μετά την πτώση της αυτοκρατορίας, ηγεμόνες παραδουνάβιων χωρών ήταν αυτοί που ενίσχυσαν οικονομικά την μονή.

 

Από τα κελιά της Μονής ξεχωρίζουν αυτό του Ραβδούχου το οποίο βρίσκεται στις Καρυές και της Κοίμησης της Θεοτόκου που ονομάζεται “Άξιον Εστί” από όπου προέρχεται και η θαυματουργή εικόνα, που βρίσκεται στις Καρυές στον ναό του Πρωτάτου. Στην Ι.Μ Παντοκράτορος ανήκει και η σκήτη του Προφήτη Ηλία.

 

Η Μονή έχει στη διάθεση της μια πλούσια συλλογή φορητών εικόνων, εκκλησιαστικών σκευών και ανεκτίμητων κειμηλίων. Με την σειρά της, στην πλούσια βιβλιοθήκη της βρίσκονται 350 χειρόγραφα και πάνω από 3500 βιβλία. Επίσης στην μονή σώζεται τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού, και ιερά λείψανα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, του Ιερού Χρυσοστόμου και πολλών άλλων.

 

Το Καθολικό της Μονής είναι αθωνικού τύπού και το κοσμούν τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα. Στην μονή υπάρχουν συνολικά 15 παρεκκλήσια, με σπουδαιότερο εκ των οποίων το παρεκκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου.

 

Παναγία Γερόντισσα

Η ιερή εικόνα της Παναγίας της Γερόντισσας είναι η βασική εικόνα της Μονής, η οποία κατά την παράδοση ήταν δώρο του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιου Α’ Κομνηνού προς το μοναστήρι.

Η συγκεκριμένη εικόνα είναι η μοναδική φορητή εικόνα που απεικονίζει ολόσωμη την Παναγία σε στάση δέησης. Η Παναγία απεικονίζεται με μια μορφή ευχάριστη, γλυκιά, και γεμάτη έλεος, αφήνοντας στον κάθε προσκυνητή αίσθημα χαράς, ελπίδας και αγαλλιάσεως. Είναι η απόδειξη ότι η Παναγία είναι δίπλα σε κάθε ανάγκη του ανθρώπου και πάντοτε εργάζεται για αυτούς.

 

Η εικόνα είναι ένα πιστό αντίγραφο της ψηφιδωτής εικόνας της Παναγίας της Γοργοεπηκόου, που βρισκόταν στην Μονή Παντοκράτορος της Πόλης, και η οποία είχε κτιστεί από τον ίδιο αυτοκράτορα.

 

Βρείτε στο Μοναστήρι μια πλήρη συλλογή αγίων εικόνων φιλοτεχνημένες με εξαιρετική ιστορική και θρησκευτική πιστότητα, καθώς και αυθεντικά εργόχειρα από τις Μονές του Αγίου Όρους.


Ιερά Μονή Παντοκράτορος

[ultimate_info_table design_style=”design04″ color_scheme=”gray” package_heading=”Στοιχεία Επικοινωνίας” icon_type=”selector” icon=”Defaults-phone-square” icon_size=”50″ icon_color=”#603f1b” heading_font_size=”desktop:20px;” features_font_size=”desktop:18px;”]

Τηλέφωνο: +30 23770-23880

[/ultimate_info_table]

Καλέστε μας τώρα