Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους

Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου

Η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου είναι η 6η σε ιεραρχία κοινοβιακή μονή του Αγίου Όρους. Είναι γνωστή και με την ονομασία Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στην οποία είναι αφιερωμένο το καθολικό της. Το καθολικό της είναι μολυβδοσκέπαστο και θεμελιωμένο πάνω σε κορμούς δέντρων εξαιτίας της αστάθειας του εδάφους.

 

Στην μονή υπάγεται και η σκήτη του Κουτλουμουσίου, που είναι γνωστή με το όνομα Σκήτη Αγίου Παντελεήμονος, και βρίσκεται σε μισή ώρα περπάτημα από την κυρίως μονή. Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει εκεί μέσα από ένα μονοπάτι εξαιρετικής ομορφιάς. Στην περιοχή επίσης βρίσκεται και το κελί της Παναγούδας, όπου ασκήτεψε έως τον θάνατο του ο Όσιος Παΐσιος.

 

Η μονή ιδρύθηκε τα χρόνια του αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄Κομνηνού, τα τέλη του 13 αιώνα ενώ το όνομα της δόθηκε από τον σελτζουκικής καταγωγής Όσιο Κουτλουμούση. Το 1287 παραχωρήθηκε στη μονή η ερειπωμένη μονή Σταυρονικήτα. Στις αρχές του 14ου αιώνα η μονή επλήγη σοβαρά από τους Καταλανούς, στην συνέχεια όμως με την συμπαράσταση ηγεμόνων των Βαλκανίων γνώρισε μεγάλη ακμή.

 

Η Μονή αρχικά ήταν κοινοβιακή, τον 14ο όμως αιώνα κάτω από πίεση του ηγεμόνα της Ουγγροβλαχίας κατέστη ιδιόρρυθμη, και ξανά απέκτησε το κοινοβιακό της χαρακτήρα το 1856 με ομόφωνη απόφαση των Πατέρων.

 

Η μονή Κουτλουμουσίου έχει δέκα παρεκκλήσια, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στον χώρο της μονής. Το Καθολικό της μονής είναι κτίσμα του 1370 και τοιχογραφήθηκε το 1540, εκτός από τον νάρθηκα που τοιχογραφήθηκε το 1744. Στην αριστερή μεριά του καθολικού βρίσκεται το παρεκκλήσι της Παναγίας Φοβεράς Προστασίας, όπου υπάρχει η θαυματουργή εικόνα της προστάτιδας της Μονής. Κόσμημα επίσης για την Μονή αποτελεί η ανακαινισμένη παλιά τράπεζα της Μονής, η οποία έχει αγιογραφηθεί εξαιρετικά από τους αδελφούς με την τεχνική της Κρητικής Σχολής, αλλά με σύγχρονα θεματικά στοιχεία.

 

Έξω από την Μονή Κουτλουμουσίου υπάρχει το παλιό κοιμητήριο με τον ναό των Αρχαγγέλων του 17ου αιώνα και το νεότερο του Αγίου Νικολάου του 1711 όπου μαζί με ένα βοηθητικό κτίσμα αποτελούν το Κάθισμα της μονής.

 

Στην Μονή έχει τέσσερα Ησυχαστήρια που βρίσκονται στη περιοχή της Καψάλας ενώ υπάρχουν δεκαοκτώ κελιά στον χώρο της μονής. Ορισμένα από αυτά βρίσκονται στην νοτιότερη πλευρά της μονής. Από τα ιστορικότερα κελιά είναι αυτό του Αλυπιού, το οποίο ήταν μονή μέχρι τις αρχές του 15ου αιώνα, καθώς και το κελί του Αγίου Νικολάου, που μνημονεύεται στο πρώτο τυπικό του Αγίου Όρους, ως μονή της Γαλαιάγρας. Τα υπόλοιπα κελιά είναι στις Καρυές. Ανάμεσα τους το κελί του Τιμίου Προδρόμου, όπου υπήρξε το μέρος που μόνασε ο περίφημος αγιογράφος του 18ου αιώνα Διονύσιος ο εκ Φουρνά. Στα χρόνια του εκεί, έγραψε το βιβλίο “Ερμηνεία της Ζωγραφικής Τέχνης” και ανακαίνισε αλλά και αγιογράφησε το 1711 τον ναό του κελιού.

 

Στο Μοναστήρι βρείτε μια πλήρη συλλογή αγίων εικόνων φιλοτεχνημένες με εξαιρετική ιστορική και θρησκευτική πιστότητα, καθώς και αυθεντικά αγιορείτικα εργόχειρα.


Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου

[ultimate_info_table design_style=”design04″ color_scheme=”gray” package_heading=”Τηλέφωνο” icon_type=”selector” icon=”Defaults-phone-square” icon_size=”50″ icon_color=”#603f1b” heading_font_size=”desktop:20px;” features_font_size=”desktop:18px;”]

+30 23770-23226/23732

[/ultimate_info_table]

Καλέστε μας τώρα