Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου Αγίου όρους

Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου

Στην περιοχή του Σιγγιτικού κόλπου στη δυτική πλευρά του Άθωνα, σε ύψος 200 μέτρων μέσα σε μια καταπράσινη τοποθεσία, βρίσκεται η Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου,που υπάρχει από τον 11ο αιώνα. Η μονή εορτάζει την μνήμη του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου στις 27 Δεκεμβρίου.

Η Μονή όπως και όλες οι μονές του Αγίου Όρους, έχει περάσει από εξαιρετικά δύσκολες στιγμές στην ιστορία της. Στις αρχές του 14ου αιώνα πυρπολήθηκε από τους Καταλανούς αλλά ανοικοδομήθηκε έπειτα από λίγο καιρό. Το 1351 ο αυτοκράτορας Ιωάννης Α’ Παλαιολόγος με χρυσόβουλο όρισε τα κτήματα που ανήκουν στο μοναστήρι. Το 1360 η πριγκίπισσα της Σερβίας Άννα η Φιλανθρωπινή και ο Γεώργιος Βράνκοβιτς προέβησαν σε μεγάλες δωρεές προς ενίσχυση της μονής.

 

Η μονή στα τέλη του 16ου αιώνα έπεσε σε βαριά παρακμή. Ωστόσο, το 1820 με δωρεά της Κυράς Βασιλικής, σύζυγο του Αλή Πασά, χτίστηκε ένα μεγάλο μέρος του μοναστηριού  και έπειτα το 1853 δυο μοναχοί από τη σκήτη του Ξενοφώντος ήρθαν και μόνασαν εκεί, κάνοντας πολύ σημαντικό έργο και ενισχύοντας οικονομικά το μοναστήρι. Με τη βοήθεια εράνων που έγιναν στην Ρωσία το 1870 ανοικοδομήθηκε το Καθολικό της, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Στέφανο τον Πρωτομάρτυρα, και μια πτέρυγα.

 

Ιερά Κειμήλια και Άγιες Εικόνες

Η μονή διαθέτει ένα πλούσιο σκευοφυλάκιο όπου βρίσκονται δεκάδες επίσημα έγγραφα, χρυσές και αργυρές σφραγίδες,ένα κομμάτι του Τίμιου Σταυρού, ιερά λείψανα και πολλά άλλα εκκλησιαστικά κειμήλια και σκεύη. Ανάμεσα στις εικόνες της μονής ξεχωρίζουν οι τρεις θαυματουργές εικόνες του Αγίου Στεφάνου, της Παναγίας της Αντιφωνήτριας και της Παναγίας της Οδηγήτριας, που είναι δώρο της πριγκίπισσας Άννας της Φιλανθρωπινής.Τέλος, στην βιβλιοθήκη της μονής φυλάσσονται 110 χειρόγραφα, 14 περγαμηνές και πάνω από 1,000 παλαιότυπα.

 

Στο Μοναστήρι μπορείτε να βρείτε μια πλήρη συλλογή μοναστηριακών και αυθεντικών αγιορείτικων ειδών και εξαιρετικών εικόνων, που διαφυλάττουν όλη την πίστη και παράδοση της Εκκλησίας μας.


Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου

[ultimate_info_table design_style=”design04″ color_scheme=”gray” package_heading=”Στοιχεία Επικοινωνίας” icon_type=”selector” icon=”Defaults-phone-square” icon_size=”50″ icon_color=”#603f1b” heading_font_size=”desktop:20px;” features_font_size=”desktop:18px;”]

Τηλέφωνο: +30 23770 23228

[/ultimate_info_table]

Καλέστε μας τώρα