Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους

Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου

Η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά της χερσονήσου του Άθω, ανάμεσα στις Μονές Σίμωνος Πέτρας και Διονυσίου. Χτισμένη πάνω σε βράχο, βρίσκεται σε υψόμετρο 30 μέτρων από τη θάλασσα και μόλις 15 λεπτά από το λιμάνι της Δάφνης με πλοίο. Είναι μια από τις 20 Ιερές Κοινοβιακές Μονές της Αθωνικής Πολιτείας και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 6 Μονές των βράχων που ανοικοδομήθηκαν ή ανακαινίσθηκαν τον 14ο αιώνα πάνω σε βράχο, ώστε να προστατεύονται από τις πειρατικές επιθέσεις.

Ο Όσιος Γρηγόριος ο νέος, επονομαζόμενος ησυχαστής και σιωπώντας, έχτισε την ομώνυμη Μονή ανάμεσα στο 1310-1314, η οποία και αφιερώθηκε στον Άγιο Νικόλαο, Αρχιεπίσκοπο Μύρων. Ο Όσιος Γρηγόριος ήταν μαθητευόμενος του Αγίου Γρηγορίου του Σινά και έζησε τα πρώτα χρόνια στην σκήτη του Μαγουλά και μετέπειτα στο σπήλαιο πάνω από τη Μονή, το οποίο διασώζεται μέχρι σήμερα. Όταν στην πορεία αυξήθηκαν τα πνευματικά παιδιά του, αποφάσισε να κατέβει χαμηλότερα και να χτίσει την Μονή Οσίου Γρηγορίου στην σημερινή της θέση.

Ωστόσο, τα μετέπειτα χρόνια, λόγω των έντονων επιθέσεων από πειρατές κατέφυγε με τους υπόλοιπους μοναχούς του στην Σερβία όπου και έχτισε την Ιερά Μονή Γκόρνιακ, την οποία και πάλι αφιέρωσε στον Άγιο Νικόλαο. Η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου, στην μνήμη του Αγίου Νικολάου η οποία επιτελείται στις 7 Δεκεμβρίου.

Η ιστορία της Ι.Μ Οσίου Γρηγορίου καθορίζεται από δυο μεγάλες πυρκαγιές. Η πρώτη μαύρη στιγμή στην ιστορία της Μονής έγινε το 1497 από πειρατές, οι οποίοι την ισοπέδωσαν και την ερήμωσαν. Ωστόσο, με τη βοήθεια του ηγεμόνα της Μολδαβίας Στέφανου, ο ηγούμενος της Ι. Μονής Σπυρίδων κατάφερε να την ανοικοδομήσει μεγαλοπρεπέστερη από ποτέ. Από αυτήν την ανοικοδόμηση σώζεται μέχρι σήμερα η μεσαία πτέρυγα και το καμπαναριό.

Η δεύτερη καταστροφική πυρκαγιά συνέβη το 1761, όπου και μεγάλο μέρος της Μονής κάηκε. Ο σκευοφύλακας αυτής, γέροντας Ιωακείμ ο Ακαρνάνας, γνωστός ως Μακρυγένης εξαιτίας της μακριάς γενειάδας του που μεγάλωσε κατόπιν θαύματος προμηνύοντας την μέλλουσα ανοικοδόμηση της, ήταν αυτός που ανέλαβε την αναστήλωση της. Το Καθολικό, ανοικοδομήθηκε μεγαλοπρεπέστερο του προγενέστερου και διασώζεται μέχρι σήμερα. Το κτίσμα ολοκληρώθηκε το 1768, ενώ οι δυο ζωγράφοι από την Καστοριά, Γαβριήλ και Γρηγόριος το κόσμησαν με τοιχογραφίες το 1779. Επιπρόσθετα, ο γέροντας Ιωακείμ έχτισε την νότια πτέρυγα της Μονής το 1783, επεκτείνοντας τον μοναστηριακό χώρο πίσω από το παλαιότερο ανατολικό τείχος με ένα καινούριο ψηλότερο τείχος, πτέρυγα και παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου. Ωστόσο, δυστυχώς από αυτά σώζεται μόνο η νότια πτέρυγα και το τείχος.

Την περίοδο εκείνη, αξιοσημείωτη είναι η δωρεά προς την Μονή των ιερών λειψάνων της αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, η οποία από τότε διατελεί τρίτη προστάτιδα της Μονής, μαζί με τον Άγιο Νικόλαο και τον Όσιο Γρηγόριο Σιναΐτη. Με την χάρη της επιτελούνται συνεχώς θαύματα, θεραπεύοντας κάθε ασθένεια σύμφωνα με την κατά τον βίο της υπόσχεση του Σωτήρος Χριστού.

Το 1840 η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου έγινε Κοινοβιακή και ο πρώτος ηγούμενος αυτής, ο πάτερ Νεόφυτος έχτισε τον σημερινό νάρθηκα του Καθολικού. Το 1851 ο διάδοχος του, πάτερ Δανιήλ έχτισε το παρεκκλήσι του Οσίου Γρηγορίου, που είναι προσκολλημένο στο βόρειο μέρος του Καθολικού.

Πολλά παρεκκλήσια σώζονται εντός και εκτός της Ι. Μονής. Ίσως το πιο σημαντικό από αυτά είναι το κοιμητήριο των Αγίων Πάντων, όπου υπάρχουν ανεκτίμητες τοιχογραφίες του 1739.

Στη Μονή διασώζονται μοναδικές εικόνες, με εξέχουσα θέση να κατέχουν αυτές του Αγίου Νικολάου, της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσης και της Παναγίας της Παλαιολογίνας. Η τελευταία σώθηκε εκ θαύματος από την καταστροφική πυρκαγιά του 1761. Παράλληλα στην βιβλιοθήκη της Μονής διασώζεται και φυλάσσεται ανεκτίμητος πνευματικός θησαυρός. Υπάρχουν 300 κωδικοί και 20.000 έντυπα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το μοναδικό χειρόγραφο του Ερμά, “Ο Ποιμήν”, που συγκαταλέγεται στα “απόκρυφα” βιβλία του Ευαγγελίου.

Στο σκευοφυλάκιο της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου υπάρχουν μοναδικά κειμήλια. Ευαγγέλια, σταυροί, εγκόλπια, χρυσόβουλα, ιερά άμφια και πολλά άλλα. Σημαντικότατο κειμήλιο αποτελεί ο χρυσοκέντητος επιτάφιος του 16ου αιώνα. Ανάμεσα στο ιερά λείψανα υπάρχουν τα λείψανα των τριών προστατών της Μονής, τμήμα του Τιμίου Σταυρού καθώς και οι λειψανοθήκες των δυο θαυματουργών Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, αλλά και εκείνες που φυλάσσουν το δεξί χέρι του Γρηγορίου του Θεολόγου καθώς και άκρα της Αγίας και Μάρτυρος Αναστασίας.

Η Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου είναι ένα ευλογημένο μέρος εξαιρετικού ιστορικού και πνευματικού ενδιαφέροντος για τον κάθε επισκέπτη και προσκυνητή. Η Μονή έχει εννιά μετόχια σε όλη την Ελλάδα, τρία εκ των οποίων λειτουργούν όλο τον χρόνο. Επίσης, επιτελεί ιεραποστολικό έργο στο Κολουέζι του Κονγκό.

Στην Ιερά Μονή Ο. Γρηγορίου Αγίου Όρους διαμένουν 90 μοναχοί, οι οποίοι παράγουν αδιάκοπο πνευματικό έργο. Όπως σε κάθε κάθε αθωνικό κοινόβιο, οι λειτουργικές και βιοποριστικές ανάγκες καλύπτονται από τους ίδιους τους μοναχούς μέσα από τα διακονήματα που έχουν. Το Μοναστήρι στηρίζοντας ενεργά το έργο της Μονής φέρνει κοντά σας τα γνήσια προϊόντα και αυθεντικά εργόχειρα των μοναχών της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου, όπως την πλήρη συλλογή εκδόσεων της σε χριστιανικά βιβλία, χειροποίητη καρβουνόσκονη και μοσχοθυμίαμα φτιαγμένο με τις ευλογίες και την αγάπη των μοναχών για να συνοδεύει τις προσευχές σας.


Προϊόντα Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου


Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου

[ultimate_info_table design_style=”design04″ color_scheme=”gray” package_heading=”Ταχυδρομική Διεύθυνση” icon_type=”selector” icon=”Defaults-home” icon_size=”50″ icon_color=”#603f1b” heading_font_size=”desktop:20px;” features_font_size=”desktop:18px;”]630 87 Δάφνη

Ἅγιον  Ὄρος[/ultimate_info_table]

[ultimate_info_table design_style=”design04″ color_scheme=”gray” package_heading=”Τηλέφωνα επικοινωνίας” icon_type=”selector” icon=”Defaults-phone-square” icon_size=”50″ icon_color=”#603f1b” heading_font_size=”desktop:20px;” features_font_size=”desktop:18px;”]

Κεντρικό: +30 23770 23218

Γραμματεία: +30 23770 23670

[/ultimate_info_table]

[ultimate_info_table design_style=”design04″ color_scheme=”gray” package_heading=”Κλείσιμο θέσεων φιλοξενίας” icon_type=”selector” icon=”Defaults-bed hotel” icon_size=”50″ icon_color=”#603f1b” heading_font_size=”desktop:20px;” features_font_size=”desktop:18px;”]

Τηλέφωνο: +30 23770 23668

Ἠλ.ταχυδρομείο: imog@cosmotemail.gr

[/ultimate_info_table]

Καλέστε μας τώρα