Ιερά Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους

Ιερά Μονή Εσφιγμένου

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χερσονήσου και το όνομα της διατηρείται από τον 10ο αιώνα.

 

Πολλές φορές ερημώθηκε από αλλεπάλληλες πειρατικές επιδρομές, αλλά μετά τον 18ο αιώνα απέκτησε πολύ ισχυρή θέση. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς υπήρξε ο ηγούμενος της μονής για ένα σύντομο διάστημα.

 

Το Καθολικό της Μονής βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της αυλής και είναι αφιερωμένο στην Ανάληψη του Κυρίου. Ο ηγούμενος της μονής Θεοδώρητος το θεμελίωσε το 1808, ενώ εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη Άγιο Γρηγόριο Ε’ το 1811. Ο δεύτερος αντικατέστησε το παλιό Καθολικό που σχημάτιζε εκτός του ναού δυο νάρθηκες. Ο σημερινός ναός είναι ευρύχωρος και φωτεινός και μεγαλοπρεπής και έχει νάρθηκα, προνάρθηκα και εξωνάρθηκα με περιστύλιο.

 

Πλην του Καθολικού και της Τράπεζας, η μονή διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων, εκ των οποίων ξεχωρίζει η ψηφιδωτή εικόνα του Χριστού. Καύχημα της μονής είναι ο Νεομάρτυρας Άγιος Αγαθάγγελος, που σε νεαρή ηλικία ως μοναχός της μονής, μαρτύρησε από τους Τούρκους στη Σμύρνη. Ο Άγιος εορτάζει στις 19 Απριλίου και τα λείψανα του φυλάσσονται στο μοναστήρι έως σήμερα.

 

Παναγία Αρσανιώτισσα 

Η ιερή αυτή εικόνα είναι έργο παλαιότατης τέχνης. Ήταν τοποθετημένη στο λιμάνι της μονής, το οποίο όμως καταστράφηκε τον Δεκέμβριο του 1892 από κατολίσθηση βράχων ένα βράδυ. Ο λαϊκός Νικόλαος Καραμανιόλας από την Ιερισσό, υπεύθυνος για το ψάρεμα στη μονή κοιμόταν εκείνη την νύχτα κάτω από την εικόνα και διασώθηκε από θαύμα από τους βράχους που έπεφταν με βία. Την επομένη βρέθηκε τυλιγμένος μέσα στην κουβέρτα που κοιμόταν, πλήρως ασφαλής και υγιείς, επειδή με την παρέμβαση της Θεοτόκου μεταφέρθηκε μακριά από την φοβερή καταστροφή.

 

Σήμερα, η μονή κατοικείται από πολυπληθή αδελφότητα Ζηλωτών μοναχών, η οποία όμως δεν αναγνωρίζεται από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, όπου και υπάγονται όλες οι αγιορείτικες Μονές. Η αναγνωρισμένη μοναχική κοινότητα, από τον Πατριάρχη και την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, διαμένει προσωρινά στο Αντιπροσωπείο της μονής, στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές.

 

Στο Μοναστήρι μπορείτε να βρείτε μια πλήρη συλλογή μοναστηριακών και αυθεντικών αγιορείτικων ειδών και εξαιρετικών εικόνων, που διαφυλάττουν όλη την πίστη και παράδοση της Εκκλησίας μας.


Ιερά Μονή Εσφιγμένου

[ultimate_info_table design_style=”design04″ color_scheme=”gray” package_heading=”Στοιχεία Επικοινωνίας” icon_type=”selector” icon=”Defaults-phone-square” icon_size=”50″ icon_color=”#603f1b” heading_font_size=”desktop:20px;” features_font_size=”desktop:18px;”]

Τηλέφωνο: +30 23770 23229

email: info@esphigmenou.gr

[/ultimate_info_table]

Καλέστε μας τώρα