Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους

Ιερά Μονή Δοχειαρίου

Η Ι.Μ Δοχειαρίου Αγίου Όρους, γνωστή και ως το Μοναστήρι των Στρατιωτικών, είναι το πρώτο μοναστήρι που συναντά ο επισκέπτης που έρχεται με καράβι από την Ουρανούπολη. Χτισμένο δίπλα στη θάλασσα, στην δυτική πλευρά της χερσονήσου του Άθω, θεωρείται ένα από τα ωραιότερα μοναστήρια του Αγίου Όρους.

 

Η Μονή χτίστηκε αρχικά στην περιοχή της Δάφνης από Ευθύμιο Δοχειάρη, υποτακτικό του Αγίου Αθανασίου, και αφιερώθηκε στον ‘Άγιο Νικόλαο. Όμως, το αρχικό μοναστήρι που καταστράφηκε ολοσχερώς από πειρατές ξαναχτίστηκε στον σημερινό του χώρο.

 

Παναγία Γοργοϋπηκόου

Ένα από τα πιο πολύτιμα θρησκευτικά αντικείμενα που βρίσκεται στην ιερά μονή, είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου. Η εικόνα δεσπόζει έξω από την τράπεζα σε ένα ιδιαίτερο παρεκκλήσι όπου καθημερινά ένας ιερομόναχος ψάλλει παράκληση προς την Παναγία, μνημονεύοντας ονόματα ζώων και κεκοιμημένων, προς βοήθεια των πιστών.

 

Η Ιερά Μονή Δοχειαρίου δικαίως έχει λάβει το προσονύμιο Αγιορείτικο Μοναστήρι των Στρατιωτικών. Ο πρώτος λόγος για τον οποίο ονομάστηκε έτσι η μονή, είναι οι προστάτες της, Αρχάγγελος Μιχαήλ και Γαβριήλ, οι οποίοι είναι προστάτες της Πολεμικής Αεροπορίας. Το μοναστήρι κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής του κατακλύζεται από εκατοντάδες στελέχη της ΠΑ, απανταχού της Ελλάδας. Ο δεύτερος λόγος είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που έχει θαυματουργήσει δεκάδες φορές για το προσωπικό των Ένστολων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Είναι ακόμα ζωντανό στην μνήμη όλων των στρατιωτικών, το σωτήριο θαύμα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου  στο άρρωστο παιδάκι ενός εν ενεργεία Συνταγματάρχη. Συγκινητική είναι η διήγηση του θαύματος από τον Συνταγματάρχη ενώπιον εκατοντάδων πιστών!

 

Κατόπιν του θαύματος των Αγίων Αρχαγγέλων και της Παναγίας, χάρη στο οποίο σώθηκε το μικρό παιδί, η Μονή Δοχειαρίου τιμάται στους Αγίους Αρχαγγέλους στις 8 Νοεμβρίου.

 

Ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος

Εδώ και 40 χρόνια η Ιερά Μονή διοικεί και ποιμαίνει πνευματικά μια ιδιαίτερα φωτισμένη μορφή του Κοινοβιακού Μοναχισμού, τον Καθηγούμενο Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο, ο οποίος είναι το πνευματικό παιδί των σύγχρονων Αγίων μας, Αμφιλόχιου Μακρή και Φιλόθεου Ζερβάκου.

 

Ο Γέροντας Γρηγόριος είναι ξακουστός στο Πανελλήνιο για την απλότητα και εντιμότητα του χαρακτήρα του. Ωστόσο, είναι ένα πρόσωπο σεβαστό από όλο τον εκκλησιαστικό κλήρο καθώς εκφέρει πάντοτε με θάρρος την του άποψη χωρίς να σκεφτεί το οποιοδήποτε κόστος. Είναι μια λαμπρή προσωπικότητα της Εκκλησίας μας που παίρνει πάντα θέση με εμπεριστατωμένη άποψη σε κάθε θρησκευτικό και εθνικό θέμα του τόπου μας.

 

Στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου ανήκει το γυναικείο μετόχι της Παναγίας Θεοσκεπάστου στο Σοχό Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, όπου υπάρχει και πιστό αντίγραφο της Παναγίας. Εκεί συρρέει πλήθος πιστών και ειδικά γυναίκες στρατιωτικοί. Επιπλέον κάθε χρόνο από τις 6-7 έως 14 Σεπτεμβρίου μεταφέρεται εκεί η εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου από το Άγιο Όρος.

 

Και οι δύο μονές είναι φιλόξενες και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα επίσκεψης κατόπιν συνεννόησης με την αδελφότητα.


Ιερά Μονή Δοχειαρίου

[ultimate_info_table design_style=”design04″ color_scheme=”gray” package_heading=”Στοιχεία Επικοινωνίας” icon_type=”selector” icon=”Defaults-phone-square” icon_size=”50″ icon_color=”#603f1b” heading_font_size=”desktop:20px;” features_font_size=”desktop:18px;”]

Τηλέφωνο: +30 23770 23245

[/ultimate_info_table]

Καλέστε μας τώρα