Ιερά Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους

Ιερά Μονή Διονυσίου

Η Ιερά Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Αγίου Όρου, χτισμένη σε ύψος 80 μέτρων από τη θάλασσα πάνω σε ένα απότομο βράχο. Ιεραρχικά είναι η 5η μονή και έχει την ευλογία να έχει στην κατοχή της το δεξί χέρι του Τιμίου Προδρόμου. Για τον λόγο αυτόν το Καθολικό της τιμάται στο όνομα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και γιορτάζει στις 29 Αυγούστου.

Η μονή χτίστηκε το 1380 από τον Όσιο Διονύσιο που καταγόταν από την Καστοριά. Από τον ιδρυτή της πήρε και το όνομα. Η εξωτερική όψη της μονής θυμίζει φρούριο. Από τον αρσανά, η νότια πλευρά της φαίνεται να αποτελείται από αιωρούμενες ξύλινες στοές που μοιάζουν σαν να στεφανώνουν τις άγριες κορυφές των μεγάλων βράχων που υπάρχουν στο περιβάλλον. Στην ανατολική πλευρά, κοντά στο κοιμητήριο της μονής βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Νήφωνα ο οποίος ήταν πατριάρχης Κωνσταντινούπολης και φωτιστής των Ρουμάνων. Αντίστοιχα, στη δυτική πλευρά υπάρχουν άγριες χαράδρες που κατεβαίνουν από τον Άθω φέρνοντας συνεχώς ανέμους από τον βορρά.

Σε μικρή απόσταση από την Μονή Διονυσίου, βρίσκεται το κάθισμα των Αγίων Αποστόλων, όπου κατοικούσε ο μακαριστός μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης ο οποίος είναι ο πολυγραφότερος Αγιορείτης συγγραφέας του 20ου αιώνα. Το 2001 κοιμήθηκε ο όσιος γέροντας Χαράλαμπος Διονυσιάτης, ο οποίος διετέλεσε ηγούμενος της Ιεράς Μονής Διονυσίου.

 

Πνευματική κίνηση – Τέχνη – Κειμήλια

Τα κειμήλια της μονής Διονυσίου είναι πολλά, και ανήκουν σε διάφορες εποχές. Από τα σημαντικότερα κειμήλια είναι μια πλάκα από ελαφαντοστό με ανάγλυφη παράσταση της Σταύρωσης (10ος αιώνας), ο σταυρός της Ελένης Παλαιολογίνας, τα χρυσοκέντητα ιερά άμφια και υφάσματα, πολύτιμα εκκλησιαστικά σκεύη , ενώ σε λειψανοθήκες διασώζονται κοντά στα 150 άγια λείψανα.

Το μοναστήρι διαθέτει μια από τις πιο πλούσιες και αξιόλογες συλλογές έργων τέχνης, με πλήθος φορητών εικόνων, και εικονογραφημένων χειρογράφων. Διαθέτει μια εξαιρετικά πλούσια και πολύ καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη, που περιέχει περισσότερα από 1000 χειρόγραφα σε διάφορα υλικά όπως περγαμηνές και χαρτί. Πολλά από αυτά είναι εικονογραφημένα με ενδιαφέρουσες μικρογραφίες. Μεγίστης σημασίας είναι τα διπλωματικά έγγραφα της μονής. Εκτός όμως από τα χειρόγραφα, στη βιβλιοθήκη βρίσκονται χιλιάδες έντυπα βιβλία, ανάμεσα τους σπάνιες εκδόσεις της Αγίας Γραφής, καθώς και έργα κλασικών και εκκλησιαστικών κειμένων.

Στον τομέα της τέχνης, το Καθολικό της Μονής που είναι αφιερωμένο στο Γενέσιο του Τιμίου Προδρόμου, έχει τοιχογραφηθεί το 1546 από τον ζωγράφο Τζώρτζη, που αποτελεί έναν από τους κύριους εκπροσώπους της κρητικής σχολής του 16ου αιώνα. Ωστόσο, η Τράπεζα έχει τοιχογραφήθηκε σε δύο χρονικές περιόδους. Η πρώτη ήταν το στα μέσα του 16ου αιώνα και το 1603. Οι τοιχογραφίες που σώζονται από το 1603 έγιναν από τους ζωγράφους Δανιήλ και Μερκούριο. Μέσα στην Τράπεζα επίσης, μπορεί κάποιος να βρει την εντυπωσιακή παράσταση του Αγίου Ιωάννη του Σιναΐτη, αλλά και έξω από αυτήν εντυπωσιακές σκηνές από τον κύκλο της Αποκαλύψεως του Ιωάννη. 

Από τα παρεκκλήσια του περίβολου, το σπουδαιότερο είναι της Παναγίας του Ακαθίστου, όπου και σώζεται η αρχαιοτάτη εικόνα της ομώνυμης Παναγίας πάνω σε κηρομαστίχα, που είναι γνωστή και ως εικόνα των Χαιρετισμών της Θεοτόκου. Ο Διονύσιος, έλαβε ως δωρεά από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό την ιερή εικόνα της Παναγίας των Χαιρετισμών ή του Ακαθίστου, στην οποία ψάλθηκε για πρώτη φορά η ακολουθία των Χαιρετισμών προς την Υπέρμαχο Στρατηγό στην Κωνσταντινούπολη, η οποία μέχρι σήμερα αποτελεί έναν από τους ανεκτίμητους θησαυρούς του μοναστηριού. Σύμφωνα με την παράδοση, είναι η εικόνα που κρατούσε στα χέρια του ο πατριάρχης Σέργιος όταν περιερχόταν τα τείχη της Πόλης, ενθαρρύνοντας τον στρατό και τον λαό κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της από τους Αβάρους και Σλάβους το 626 μ.Χ.

Βρείτε στο Μοναστήρι μια πλήρη συλλογή αγίων εικόνων φιλοτεχνημένες με εξαιρετική ιστορική και θρησκευτική πιστότητα, καθώς και αυθεντικά εργόχειρα από τις Μονές του Αγίου Όρους.


Ιερά Μονή Διονυσίου

[ultimate_info_table design_style=”design04″ color_scheme=”gray” package_heading=”Στοιχεία Επικοινωνίας” icon_type=”selector” icon=”Defaults-phone-square” icon_size=”50″ icon_color=”#603f1b” heading_font_size=”desktop:20px;” features_font_size=”desktop:18px;”]

Τηλέφωνο: +30 23770 23687/23688

[/ultimate_info_table]

Καλέστε μας τώρα