Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους

Ιερά Μονή Αγίου Παύλου

Η Ιερά Μονή Αγίου Παύλου, που είναι 14η σε ιεραρχία ανάμεσα στις αγιορείτικες μονές, βρίσκεται στους δυτικούς πρόποδες του Αγίου Όρους και διαθέτει μια πολυάριθμη αδελφότητα μοναχών. Απέχει 20 λεπτά από τη θάλασσα και είναι αφιερωμένη στην Υπαπαντή του Χριστού. Η μονή διαθέτει δώδεκα παρεκκλήσια με πιο σημαντικό εκείνο του Αγίου Γεωργίου όπου μπορεί κάποιος να θαυμάσει τοιχογραφίες της Κρητικής τέχνης. Επίσης, στην μονή υπάγονται δυο σκήτες, η νέα Σκήτη και του Αγίου Δημητρίου.

 

Όπως και οι υπόλοιπες μονές του Αγίου Όρους, υπέστη πολλές καταστροφές τόσο από πυρκαγιές όσο και από λεηλασίες και πειρατικές επιθέσεις και για τον λόγο αυτό τα κτίρια της ανήκουν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

 

Εκκλησιαστικά κειμήλια

 

Στη μονή κρύβεται πλήθος ανεκτίμητων κειμηλίων που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης. Εκεί φυλάσσεται μια πληθώρα φορητών εικόνων, κειμήλια, ιερά λείψανα και σκεύη. Ανάμεσα στους ποικίλους θησαυρούς που με πολλή ευλάβεια φυλάσσονται από τους μοναχούς, πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα Τίμια Δώρα (χρυσός,λίβανος, σμύρνα) που προσέφεραν οι τρεις Μάγοι στον Χριστό. Ο χρυσός βρίσκεται υπό την μορφή εικοσιοκτώ επιμελώς σκαλισμένων πλακιδίων σε ποικίλα σχήματα.

 

Καθώς η πνευματική, υλική αλλά και η ιστορική αξία των Τιμίων Δώρων είναι ανυπολόγιστη, φυλάσσονται με ιδιαίτερη ασφάλεια στο θησαυροφυλάκιο της μονής, κατανεμημένα σε διάφορες λειψανοθήκες. Μόνο μέρος αυτών εκτίθεται προς προσκύνημα για τους επισκέπτες της Μονής ή μεταφέρονται προς αγιασμό εκτός Αγίου όρους. Τα Τίμια Δώρα ήταν μια ευγενική προσφορά στην μονή από την χριστιανή μητριά του Μωάμεθ του Πορθητή, Μάρω, μετά την Άλωση της Πόλης, όπου και φυλάσσονταν για περίπου μια χιλιετία.

 

Τέλος, στην πλούσια και οργανωμένη βιβλιοθήκη της Μονής φυλάσσονται 494 ανεκτίμητα χειρόγραφα και κοντά στα 12,500 βιβλία.


Ιερά Μονή Αγίου Παύλου

[ultimate_info_table design_style=”design04″ color_scheme=”gray” package_heading=”Στοιχεία Επικοινωνίας” icon_type=”selector” icon=”Defaults-phone-square” icon_size=”50″ icon_color=”#603f1b” heading_font_size=”desktop:20px;” features_font_size=”desktop:18px;”]

Τηλέφωνο: +30 23770 23250

[/ultimate_info_table]

Καλέστε μας τώρα