Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους

Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος

Η Ιερά Μονή Παντελεήμονος Αγίου Όρους συγκροτείται από εντυπωσιακά κτίρια και αποτελεί πνευματικό φάρο και ιδιαίτερης σημασίας προσκύνημα για όλο τον ρωσικό κόσμο. Εδώ μόνασε ο Ρώσος  άγιος του 20ου αιώνα, Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, ενώ σήμερα είναι ο τόπος διαμονής δεκάδων Ρώσων μοναχών.

 

Η Μονή που είναι αφιερωμένη στον ομώνυμο Άγιο, είναι χτισμένη σε έναν κολπίσκο, ανάμεσα στην Ι.Μ Ξενοφώντος και του λιμανιού της Δάφνης. Σε όποιον την αντικρίσει λόγω των πολλών πολυόροφων οικοδομών και των ψηλών τρούλων των ναών της, δίνει την εντύπωση μιας μικρής, εντυπωσιακής πολιτείας.

 

Το νέο Καθολικό χτίστηκε κοντά στο 1821 και έχει περίτεχνες τοιχογραφίες ρωσικής τέχνης. Η μονή έχει από 15 παρεκκλήσια και 5 κελλιά, 2 από τα οποία είναι στις Καρυές. Δικό της επίσης είναι το μετόχι της Χρωμίτσας, η Σκήτη του Ξυλουργού, η νέα Θηβαΐδα και το γνωστό Παλαιομονάστηρο. 

 

Ιστορία της Μονής

Τον 13ο αιώνα το μοναστήρι κάηκε ολοσχερώς από μια τρομερή πυρκαγιά και την ανακατασκευή της ανέλαβαν οικονομικά ο Ανδρόνικος Β΄ Παλαιολόγος και Σέρβοι ηγεμόνες. Η μοναστική δύναμη της μονής αποτελούνταν από Έλληνες και Ρώσους μοναχούς οι οποίοι μετά το 1497 υπερτερούσαν πολύ αριθμητικά. Ωστόσο, τον 18ο αιώνα η μονή επανήλθε σε ελληνικά χέρια μέχρι ωστόσο να επικρατήσουν ξανά οι Ρώσοι το 1875.

 

Ιερά Κειμήλια 

Στην μονή φυλάσσονται πολυάριθμες φορητές εικόνες και ένα πλήθος κειμηλίων και αμφίων. Η βιβλιοθήκη της μονής εντυπωσιάζει με τον όγκο των συγγραμμάτων που διαθέτει, καθώς εκεί βρίσκονται 1320 ελληνικά βιβλία, 60 σλάβικα και πάνω από 20,000 ελληνικά και ρωσικά βιβλία.

 

Η μονή επίσης διαθέτει την μεγαλύτερη καμπάνα των Βαλκανίων, η οποία βρίσκεται στον πρώτο όροφο του κωδωνοστασίου πάνω από την Τράπεζα.Το βάρος της μεγαλοπρεπούς καμπάνας είναι 13 τόνοι, η διάμετρος 2,70 μέτρα ενώ η περιφέρεια της 8,71 μέτρα. Για την κρούση αυτής της τεράστιας καμπάνας απαιτούνται δυο μοναχοί.

 

Στο Μοναστήρι μπορείτε να βρείτε μια πλήρη συλλογή μοναστηριακών και αυθεντικών αγιορείτικων ειδών και εξαιρετικών εικόνων, που διαφυλάττουν όλη την πίστη και παράδοση της Εκκλησίας μας.


Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος

[ultimate_info_table design_style=”design04″ color_scheme=”gray” package_heading=”Στοιχεία Επικοινωνίας” icon_type=”selector” icon=”Defaults-phone-square” icon_size=”50″ icon_color=”#603f1b” heading_font_size=”desktop:20px;” features_font_size=”desktop:18px;”]

Τηλέφωνο: +30 23770 23252

[/ultimate_info_table]

Καλέστε μας τώρα